Over Caffungi en oesterzwammen als cadeau

Nog voor Caffungi stond voor Antwerpse zelfkweekkits van oesterzwammen hoorde ik via via dat een jonge ondernemer in de kelder van het Koninklijk Atheneum te Antwerpen zijn perfecte locatie vond voor een heus oesterzwammenlabo. Bezieler Ahad Eshghzey en ik ontmoetten elkaar voor het eerst op de vooropening voor Caffungi waarbij hij gegadigden een rondleiding gaf en vol enthousiasme zijn verhaal vertelde…

Vanaf vandaag te koop in Het Natuurhuis!

“Ik ben eigenlijk jurist van opleiding maar een aantal jaar geleden besloot ik dat ik een eigen innovatief bedrijf uit de grond wilde stampen. Dat ondernemerschap heeft eigenlijk altijd wel in mij gezeten hoor. Mijn ouders hadden een kruidenierswinkel waarin ik vaak hielp en al tijdens mijn jeugdjaren organiseerde ik tal van evenementen.

Op een dag las ik een artikel over afvalproducten in onze maatschappij. Koffie hoorde thuis in het rijtje van meest verspillende producties in de voedingsindustrie aangezien slechts 0,2% wordt geconsumeerd! Dat is echt bij me blijven hangen en ik ben dan beginnen nadenken over wat we ermee zouden kunnen doen. Zo bezocht ik ZERI foundation en zag ik de uitvoering in de praktijk bij Espresso Mushroom in London en Back to the roots in L.A., twee bedrijven die koffiedik inzetten als voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen. Fantastisch vond ik dat. En ja daar is het eigenlijk allemaal begonnen, ik volgde een workshop oesterzwammen bij Rotterzwam (Rotterdam) in Nederland en ging na of zo’n project wel haalbaar was bij ons. Daarbij hield ik het boek ‘De blauwe economie’ van Gunter Pauli in het achterhoofd. Ik wilde echt vertrekken vanuit het ‘no waste model’ en het afvalproduct van koffiedik centraal zetten in de productie.

Daarnaast wilde ik mensen zelf thuis hun oesterzwammen laten kweken. Wij zouden dan gebruiksklare kits voorzien en je zou dan gewoon zelf je oesterzwammen oogsten, in het denkbeeld van bewustwording van voeding en de terugkeer naar lokale producenten en producten. Ik wilde ook zo’n bedrijf in België opstarten en koffiedik en koffiehulzen gebruiken als voedingsbodem voor deze lekkernij. Deze koffieresten zou ik dan zelf in de stad ophalen met mijn bakfiets om zo ook de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken.

risotto Caffungi

Restte er zich enkel nog de kwestie of er vanuit België wel een vraag was naar dit product. Zo stuurde ik eind 2014 een persbericht uit met de formulering van mijn idee. De persaandacht was enorm. We haalden de voorpagina van Metro, stonden in tal van kranten en voor ik het goed en wel besefte, werd Caffungi vermeld in het journaal op nationale televisie.  En zo kwam Caffungi in een stroomversnelling. Ondertussen zijn onze Caffungi kits te koop bij de Carrefour Hypermarkt in Schoten en het Natuurhuis. We hopen om volgende jaar een pak extra verkooppunten te kunnen aanbieden. Maar daar blijft het niet bij, we zijn volop bezig met het experimenteren in het labo en hebben nog tal van projecten in het vooruitzicht…”, aldus Ahad.

Enkele maanden later ben ik volledig overtuigd van de filosofie die achter Caffungi schuilgaat en de mooie kwaliteit van de oesterzwammen. Een fantastisch biologisch Antwerps product, dat mijn hart gewonnen heeft! Ondertussen verzorg ik dan ook hun communicatie en schrijf ik receptjes voor hun blog. Zoek je nog een origineel kerstcadeau? Dan is dit alvast mijn gouden tip ;-)!

Wok_caffungi_copy_grande

Benieuwd? Neem een kijkje op http://www.caffungi.be

 

Comments are closed.