10 dingen die je nog niet wist over Noordzeevis

visveiling de jonkman-12

Oh ik had er echt naar uitgekeken. Vorige week mocht ik samen met Carrefour en topchef Filip Claeys de vismijn van Zeebrugge ontdekken. Ik volgde het hele proces mee van de veiling tot op het bord.

Filip Claeys is de chef van het tweesterrenrestaurant De Jonkman in Brugge. 17 februari maakte hij tijd vrij om samen met Carrefour en enkele bloggers de visveiling van Zeebrugge te verkennen. Filip is bovendien lid van de NorthSeaChefs, een organisatie die chefs en consumenten aanmoedigt om te koken met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische vissers.

visveiling de jonkman-9

Filip legt uit dat consumenten veel te vaak hun toevlucht nemen tot zalm of kabeljauw maar dat er nog zoveel andere vissoorten zijn. In zijn restaurant kiest hij steevast voor minder bekende soorten. Stuk voor stuk overloopt hij zijn favoriete vissen in de veilingbakken. Nadien trekken we naar de testkeuken boven en leren we hoe we met deze vissen aan de slag kunnen gaan. We hebben zoveel bijgeleerd! Ik som alvast mijn 10 favoriete weetjes op:

156_imaginyou_ecFoto: Imaginyou-ec

  1. Wist je dat steenbolk een perfect alternatief is voor kabeljauw? Het is een pak goedkoper, duurzaam en minstens even lekker!
  2. Op vakantie kiezen we vaak voor inktvis en calamares maar eigenlijk zitten die helemaal niet in Spanje, Griekenland of Italië. De kust voor Nieuwpoort zit vol inktvissen en zeekatten die naar het zuiden worden uitgevoerd. Het is puur een kwestie van cultuur dat we deze hier zo weinig eten!
  3. Kies voor kwaliteit op het bord. Verse vis herken je aan een glazend vel, heldere ogen en mooie rode kieuwen.visveiling de jonkman-5
  4. visveiling de jonkman-18Snijd vis ook tegen de draad in voor een betere textuur. Net zoals bij vlees dus!
  5. Vergeet die dure vispan. Een goedkope pannenkoekenpan met antiaanbaklaag is prima om vis op te bakken, aldus Filip.166_imaginyou_ec Foto:Imaginyou-ec                                                                                                                                  
  6. Kook je voor veel personen? Leg de visfilets dan gewoon op een bakplaat. Strooi er wat olijfolie over en bak ze een minuut of 7 in de oven op 120°C. Lekker makkelijk!
  7. Net als groenten hebben vissoorten ook seizoenen. De VLAM stelt daarvoor een handige viskalender ter beschikking. Zo weet je perfect welke vis wanneer in het seizoen is. Dan is hij bovendien veel goedkoper en het lekkerst!Schermafbeelding 2017-02-27 om 19.11.42
  8. Belgen zijn echte zeebonken en zijn één van de weinige naties die ook vissen bij slecht weer. Aan boord geldt een hard werkritme van 1,5 uur werken dat telkens afgewisseld wordt met een half uur slapen. Respect voor die mannen!
  9. Wist je dat er bij ons zelfs grote spinkrabben gevangen worden? We zetten ze gewoon te weinig op het menu. Ook zwemkrabben zijn talrijk aanwezig in de Noordzee. Filip maakt er een fantastische soep mee!visveiling de jonkman-8
  10. visveiling de jonkman-22Elk jaar wordt er een minder bekende vis van het jaar gekozen. Experimenteer ermee want tijdens de campagne word je zowel offline als online overspoeld met originele recepten. Het prijzenbeest van dit jaar? De rode poon! visveiling de jonkman-13

Zo ik hoef jullie vast niet meer te vertellen dat het een ontzettend leerrijke dag was. Na de rondleiding en de workshop werden we bovendien nog verwend met een fantastische lunch bij De Jonkman. Ik was zo onder de indruk dat ik mijn verhaal hierover ga houden voor een volgende blogpost. Kwestie van jullie niet te overspoelen met mijn enthousiasme. To be continued…

Met dank aan Carrefour, Vera, Nadia, Northseachefs, Filip en het team van De Jonkman. Het was een dag die ik niet snel zal vergeten!

Comments are closed.