Kerstmenu: 5 super makkelijke feesthapjes

1. Blini met kurkuma, avocadocrème en rivierkreefttjes

blini copy

Ingrediënten (10 personen)

  • 4 grote el zelfrijzende bloem
  • 1 dl melk
  • een snuifje kurkuma en een snuifje currypoeder
  • plantaardige olie
  • 1 avocado
  • 5 el zure room
  • rivierkreeftjes

 

 

Bereiding

  1. Meng de bloem met de melk, de kurkuma en het currypoeder tot een homogeen mengsel. Bak van dit deeg de blini’s in een pan met een beetje plantaardige olie.
  2. Plet de avocado en meng met 1 el zure room, een beetje citroensap, peper en zout.
  3. Maak de blini’s even warm in de microgolfoven (30 seconden volstaat!) en dresseer ze met wat avocadocrème, rivierkreeftjes en zure room.

 

2. Soepje van pastinaak met chips van parmaham

pastinaaksoepjecopy

Ingrediënten (10 personen)

  • 2 ajuinen
  • 2 pastinaken
  • 5 sneetjes parmaham
  • 1,5 l kippenbouillon
  • plantaardige olie

 

 

 

Bereiding

  1. Pel de ajuin, schil de pastinaak en snijd ze in grove stukken. Stoof ze aan in wat plantaardige olie.
  2. Laat ze lichtjes zacht worden maar niet kleuren en bevochtig dan met de kippenbouillon.
  3. Kook de pastinaak gaar en mix de soep. Kook nog even en leg er een sneetje parmaham in. Zo geeft die een lekkere smaak af.
  4. Leg de overige sneetjes parmaham zo’n 2 minuten in de microgolf. Zo gaan ze drogen en worden ze chips.
  5. Serveer de soep in kleine glaasjes met de chips van parmaham.

 

3. Praline van gerookte zalm en mierikswortel
zalmpralinecopy

Ingrediënten (10 personen)

  • 1 pakje gerookte zalm (sandwichplakken werken het best)
  • 1 pakje philadelphia
  • 2 el zure room
  • 1 el mierikswortelpasta
  • peper en zout
  • extra: plastic folie

 

 

Bereiding

  1. Meng de philadelphia met de zure room, de mierikswortelpasta en peper en zout.
  2. Leg een vel plastic folie open en schik hierop dakpansgewijs de sneetjes gerookte zalm.
  3. Breng wat vulling in de lengte aan van de folie. Rol de vulling in de gerookte zalm met behulp van de plastic folie. Rol stevig op.
  4. Leg de rol in de diepvriezer en haal de rol de dag van het feest uit de vriezer. Laat een beetje ontdooien (niet helemaal) en snijd de rol in schijfjes met behulp van een mes dat je af en toe onder heet water steekt. Schik de pralines voorzichtig op een bord.

 

4. Glaasje met gerookte forel, rode biet en granny smith appel

forelglaasje copy

Ingrediënten (10 personen)

  • 5 gerookte forelfilets
  • 2 gare rode bietjes
  • 1 granny smith appel

Bereiding

  1. Snijd de rode biet in blokjes en de granny smith in jullienne.
  2. Snijd de forel in reepjes.
  3. Schik de forel in de glaasjes met de rode biet. Schik er wat appelreepjes over.

 

5. Lolly van geitenkaas met zongedroogde tomaat en seranoham

geitenkaaslollycopy

Ingrediënten (10 personen)

  • 1 stokbrood
  • 1 rolletje geitenkaas
  • zongedroogde tomaatjes
  • seranoham

Bereiding

Snijd het brood stukjes. Leg er wat seranoham, een schijfje geitenkaas en een zongedroogd tomaatje op. Steek vast met een prikkertje.

 

 

Comments are closed.