Menu

5 tips voor de perfecte winterbbq

Een winterbbq? Ja dat kan! En dat is zelfs super gezellig! Ik ben een echt wintermens, ik ben geboren in december en hou echt van deze gezellige maand. Mijn eerste winterbbq organiseerde ik voor mijn 18 de verjaardag. Intussen zijn we meer dan 10 jaar verder dus ’t was hoogtijd om dit nog eens over te doen! Maar hoe begin je er eigenlijk aan en hoe zorg je ervoor dat niet iedereen half bevroren naar huis gaat? Met deze tips en een flinke dosis gezelligheid en blozende wangen lukt het zeker!

Toen Lekker van bij ons me vroeg of ik interesse had om een winterbbq te organiseren was ik meteen enthousiast want het is echt helemaal mijn ding! Vorige week was het dan eindelijk zo ver en tafelde ik samen met familie, vrienden en collegabloggers lekker buiten om te genieten van een lekkere bbq van bbq expert Curd Velghe. Ik vroeg ‘m naar zijn 5 ultieme winterbbq tips.

1 ”Ik ben intussen 37 jaar bezig met barbecueën en de laatste 10 jaar zit een winterbarbecue in de lift. Het grootste obstakel is het temperatuursverschil want de onderkant van het vlees ligt op de hete grill terwijl de bovenkant serieus afkoelt. Kies daarom voor een beter toestel zoals bijvoorbeeld een Green Egg en barbecue met een gesloten deksel.

2 “Een zomerbarbecue ontstaat vaak spontaan, als er wat volk extra komt zet je gewoon een stoel bij op je terras of in de tuin en iedereen staat dan wat te praten rond het vuur. Een winterbarbecue vergt net heel wat planning, je hebt meestal geen plaats voor 10 extra mensen in je living en je wil liefst goed voorbereid starten. Maak een mis-en-place en beperk het buiten koken echt tot de bereiding zelf. Anders zou je wel eens heel snel verkleumd kunnen zijn.”

3 “Bij een winterbarbecue is het niet de bedoeling dat je de hele tijd bij je vlees staat om het om te draaien, daar is het gewoon te koud voor.  Kies daarom voor één groot stuk vlees. Ga bijvoorbeeld voor een lamsbout, een stuk wild of een hoevekip. Of kies enkele mooie Belgische rundssoorten als wit-blauw. Probeer ook eens wat minder bekende stukken als onglet (kraaibiefstuk), perfect om op de bbq te bereiden dankzij de mooie dooradering van het vlees of ga voor een mergpijpje!

4 “Maak gebruik van seizoensproducten. Grill bijvoorbeeld eerst wat kolen, raapjes, wortelen en spuitjes. Korst het vlees aan. Neem dan een grote stoofpot, doe hier de groenten in, leg het vlees erop en laat alles zo nog lekker verder garen. Of ga voor geroosterde bloemkool in gietijzeren pannetjes”

5 “Zorg voor dekentjes, vuurkorven en eventueel warmtebranders om de temperatuur toch dragelijk te maken. Hou ook altijd rekening met een plan B, het weer in België is onvoorspelbaar. Bij gure winden of hevige regen of sneeuw gaan je gasten echt niet blij worden van een tafel buiten. Beperk je dan tot een aperitief met hapjes buiten en bereid je gerecht nadien buiten maar zorg wel voor een warm plekje binnen voor je gasten.”

Met dank aan Lekker van bij ons en Curd Velghe voor de fantastische bbq. Dikke merci aan Klaas De Buysser voor de mooie foto’s en aan alle gasten voor het fijne gezelschap!