Menu

Beef Rendang

rendang1copy

Met verstomming geblazen was ik toen voor de eerste keer Rendang proefde. Een zalig Indonesisch stoofpotje van rund met een bom aan smaken. Heel pittig maar recht naar het hart! De basisbereiding is vrij simpel als je de juiste ingrediënten hebt maar het geheim zit ‘m in de vele uurtjes zachtjes stoven tot het vlees zo mals is als boter en al die kruidige smaken heeft opgenomen. Echt iets om op een luie zondag op het vuur te laten pruttelen. Oh en dan had ik het nog niet over de geur, die is werkelijk fantastisch en vult het hele huis. Je buren zullen benieuwd zijn naar je exotische smaken. Enjoy!

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kg stoofvlees
  • 5 kruidnagels
  • 2 tl nootmuskaat
  • 5 cm geschilde kurkumawortel (of 2 tl)
  • 5 cm geschilde gemberwortel
  • 5 cm geschilde galangalwortel
  • 5 candlenuts/macademianoten
  • 6 sjalotjes (gepeld)
  • 3 teentjes look (gepeld)
  • 3 kleine rode chilipepers
  • snuifje zout
  • 7 gedroogde of verse kaffir limoenblaadjes
  • 3 grote takken citroengras
  • 2 kaneelstokjes
  • 300 ml kokosmelk

Bereiding

  1. Doe de kruidnagels samen met de nootmuskaat in de keukenrobot en maal fijn. Voeg de sjalot, de look, de noten, de chilipeper, de gemberwortel, galangal en kurkuma toe en maal fijn tot een gladde pasta.
  2. Wrijf het vlees in met de kruidenpasta en doe het in een stoofpot met antiaanbaklaag. Voeg het citroengras (leg er knopen in of bind ze samen), de limoenblaadjes en de kaneel toe. Overgiet het geheel met de kokosmelk.
  3. Breng aan de kook en zet het daarna op een zacht vuurtje onder een deksel. Laat zo’n 4 uur stoven. In het begin zal het mengsel geel zijn maar het is pas klaar als de kokosmelk bijna volledig in het vlees gedrongen is en de saus mooi bruin is.
  4. Serveer met witte of gebakken rijst en kroepoek.

rendangcopy2