Menu

Citroentaartjes

IMG_4618

Heerlijk toch, die lentezon, de bloesems aan de bomen, de krokussen in het park,… Perfect voor deze frisse lentetaartjes!

Ingrediënten (voor 6 taartjes)

Voor het deeg:

  • 400 g bloem
  • snuifje zout
  • 200 zachte boter in blokjes
  • 10 el koud water
  • 4 el suiker

Voor de lemon curd/ citroenvulling:

  • 4 grote citroenen (voor de zeste en het sap!)
  • 400 gr fijne kristalsuiker
  • 250 gr zachte boter
  • 4 eieren, losgeklopt

Voor de afwerking:

  • 100 ml opgeklopte slagroom
  • citroenpartjes
  • verse munt

IMG_4631

Bereiding

  1. Doe de bloem met het zout in een kom. Kneed er de boter en de suiker onder tot je een kruimelig deeg krijgt. Voeg het water toe en kneed tot een gladde deegbal. Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 min opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Boter de taartvormpjes in en bestuif ze met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit met wat bloem. Leg het in de taartvormpjes, druk goed aan en snijd het overtollige deeg weg. Doe dit voor alle vormpjes. Prik in de deegbodem met een vork. Leg er bakpapier over en doe er bakbonen of gedroogde kikkererwten in.  Bak de taartbodems zo’n 35 min. voor in de oven, verwijder nadien de bakbonen en het bakpapier.
  4. Maak intussen de lemon curd.
  5. Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap even om velletjes en pitjes te verwijderen.
  6. We maken de lemoncurd au bain marie. Doe het citroensap, de zeste, suiker en de boter en de eieren in een kom. Zet de kom in een kookpot met een laagje kokend water. Zet het vuur niet te hoog. Laat de ingrediënten in de kom smelten en roer zachtjes tot een gladde massa. Blijf roeren tot de lemon curd steeds een beetje dikker wordt. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Laat de lemon curd nadien afkoelen, hij zal zo nog wat verder opstijven.
  7. Vul de taartbodems nadien met de lemoncurd, werk de citroentaartjes af met een toefje slagroom, een citroenpartje en een takje verse munt.