Menu

Fiesta Ecuatoriana: empanadas baby!

Empanadas1copy

 

Of ik zin had in een workshop Ecuadoriaans koken? Ja natuurlijk! Dat ik daarmee ook nog eens de koffie- en cacaoboeren van Ecuador steunde was mooi meegenomen. Zeker nu onze voorraad chocolade schaars dreigt te worden! De workshop werd georganiseerd in ‘The Shelter’ van Borgerhout ten voordele van de organisatie Ecassef (Ecuadorian Cultural Anthropological Social Scientific and Educational Foundation). Ecassef werd opgericht door een Vlaams koppel dat in Ecuador leeft en er alles aan doet om het leven van de plaatselijke bevolking en de boeren duurzaam te verbeteren. Op het programma van onze Ecuadoriaanse avond stonden zelfgemaakte limoenlimonade, aardappelkoekjes, empanadas en quinoasalade. Zeg nee tegen die herfstblues en laat je meevoeren door zuiderse smaken.

workshop copy2 workshop copy1

Empanadas (voor 12 stuks)

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 1,5 dl koud water
  • 200 g boter
  • 1 ei
  • 8 g zout

Voor de vleesvulling:

  • 150 g gemengd gehakt
  • 1 wortel
  • 5 kerstomaatjes
  • 1 blikje zwarte bonen
  • een snuifje gerookt paprikapoeder
  • een snuifje kippenkruiden

Voor de vegetarische vulling:

  • 1 avocado
  • 1 grote zoete aardappel
  • limoensap
  • peper
  • zout

Extra: gemalen kaas

  1. Maak het deeg: smelt de boter en meng nadien alle ingrediënten tot je een mooi glad deeg krijgt.
  2. Verpak het deeg in plastic folie en laat 20 minuten rusten in de koelkast.
  3. Maak de vleesvulling: bak de ajuin en de look aan in wat olie, voeg de fijngesneden wortel en kerstomaatjes toe. Voeg daarna de bruine bonen en het gehakt toe. Laat gaarbakken en plet het mengsel nadien met behulp van een pureestamper.
  4. Maak de vegetarische vulling: kook de zoete aardappel gaar in gezouten water en plet nadien tot een puree. Plet de avocado, voeg wat limoensap, peper en zout toe. Doe bij het vullen eerst de zoete aardappelpuree op het deeg, nadien wat avocado en werk af met wat gemalen kaas.
  5. Vul de empanadas: Haal het deeg uit de koelkast en rol het vrij dun uit met behulp van een deegrol. Steek rondje uit (bijvoorbeeld met een kommetje) en doe wat vulling aan één kant van het rondje, strooi er een beetje kaas over. Doe een beetje water op de randen van het deeg met je vinger en vouw toe tot een halve maan. Sluit de randen door inkepingen te maken met een vork.
  6. Leg de empanadas op een bakplaat en bak ze in een oven van 200°C tot ze goudbruin zijn.

Empanadas

Quinoasalade met avocado en komkommer (voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 150 g gewassen en geplukte veldsla
  • 3 kopjes quinoa
  • 6 kopjes kippenbouillon
  • 1 avocado
  • 1/4de komkommer

Bereiding

  1. Kook de quinoa gaar in de kippenbouillon. Laat afkoelen.
  2. Snijd de avocado en komkommer in blokjes.
  3. Meng de quinoa met de veldsla, de avocado en de komkommer. Druppel er wat limoensap over en kruid af met peper en zout.