Garnalenballetjes met dragonmayonaise

Yes zaterdag spelen de Belgen weer op het WK. Hoogtijd dus om na te denken over op en top Belgische voetbalhapjes. Zoals deze garnalenballetjes bijvoorbeeld! 

 Voor ongeveer 20 stuks:

  • 125 g garnalen (gepeld en gekookt)
  • 125 ml kreeftenfond (of zelfgemaakte fond van de garnalenkoppen)
  • 50 ml witte wijn
  • 50 ml room
  • 2 eieren + 2 eidooiers
  • 40 g gemalen kaas (bv. Emmentaler)
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 60 g bloem+ extra
  • 45 g boter
  • paneermeel
  • peper en zout

voor de dragonmayonaise:

  • 2 el mayonaise (zelffemaakt, recept zie…)
  • 2 el Griekse yoghurt
  • handvol dragon, fijngehakt
  • 1 tl mosterd
  • sap van ½ citroen
  • peper en zout
  1. Week de gelatineblaadjes in koud water. Meng de kreeftenfond en de witte wijn.
  2. Smelt de boter in een kookpot en roer er de bloem door met een klopper. Laat al roerend 1 minuutje bakken (tot het ruikt naar koekjes). Zet het vuur zachter, voeg beetje bij beetje de fond toe en blijf goed kloppen tot je een dikke roux krijgt. Doe er de room bij en laat kort inkoken tot een dikke massa. Knijp de gelatine goed uit, meng onder de roux en laat deze al roerend goed smelten. Doe de pot van het vuur en meng er de eidooiers onder.
  3. Meng er nu de garnalen en de gemalen kaas onder. Kruid met peper en zout. Schep in een lage schaal, dek af met plasticfolie en laat 1 nacht afkoelen in de koelkast.
  4. Maak bolletjes van het krokettenbeslag. Wentel ze één voor één in het losgeklopte eimengsel, daarna in wat bloem en daarna in paneermeel. Herhaal dit nadien best nog een keer voor alle kroketjes zodat ze zeker niet openbarsten. Schik de kroketjes op een bord en laat ze nog 1 à 2 uurtjes opstijven in de koelkast.
  5. Meng alle ingrediënten voor de dragonmayonaise.
  6. Bak de kroketjes in olie, laat ze uitlekken en serveer ze met de dragonmayonaise.

Recept & styling in samenwerking met Dille & Kamille.

Comments are closed.