Kerstmenu 2018: Hindefilet met pistachekorstje, geroosterde pastinaak, knolselder en portosaus

Tijd voor het hoofdgerecht van mijn kerstmenu, eenvoudig maar wel smaakvol, origineel en lekker: hindefilet met geroosterde pastinaak, knolselder en portosaus. De liefhebbers kunnen er uiteraard ook nog kroketjes bij serveren.

Ingrediënten (4 personen)

Voor de hindefilet:

  • 600 g hindefilet/hertengebraad
  • 6 el gepelde pistachenootjes
  • 4 el paneermeel
  • handvol verse bladpeterselie
  • 1 el honing
  • 2 el mosterd
  • 3 el boter
  • peper en zout

Voor de geroosterde groenten:

  • 2 pastinaken
  • 1 kleine knolselder
  • 4 takjes tijm
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout

Voor de saus:

  • 2 dl room
  • 2 dl blanke kalfsfond
  • 1 el veenbessenkonfijt
  • 1 el mosterd
  • 3 el rode porto (bv. Graham’s Port)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de pastinaak en de knolselder en snijd in kleine blokjes. Leg ze in een ovenschaal, bedruppel met wat olijfolie, kruid met peper en zout en leg er de takjes tijm op. Rooster zo’n 40 min. in de oven.
  3. Doe de room, de kalfsfond, 1 el mosterd, 1 el veenbessenkonfijt en de porto in een steelpannetje en laat inkoken.
  4. Kruid de hindefilet met peper en zout.
  5. Mix het paneermeel met de pistaches, peterselie, de honing en 1 el mosterd tot een mooie gladde pasta. Bestrijk de hindefilet met mosterd en doe er dan de pistache-kruidenmengeling op, druk goed aan. Bak de hindefilet zo’n 25 tot 35 min. in de oven op 170°C, pas de gaartijd aan naar gelang het gewicht van het vlees en zorg er voor dat het vlees mooi rosé gebakken is. Laat het vlees even rusten onder aluminiumfolie en snijd het dan in mooie sneetjes.
  6. Serveer met de geroosterde groenten en de saus.

 

Comments are closed.