Menu

Kerstige hapjes

kersthapjes2-copy-2

Eerder al postte ik de receptjes voor de hapjes die ik maakte op de Libelle Winterfair maar dit jaar wil ik voluit gaan voor veel hapjes. Lekkers om te delen, geen te stijf gedoe. Deze hapjestafel kan als brunch, lunch of origineel voorgerecht met Kerst. Super simpel maar erg smaakvol! Paarse, roze tinten met groene accenten zorgen voor een leuk effect en een feestelijke sfeer.

Charcuterieplankje: Leg wat mooie sneetjes paraham, coppa en salami op een houten plankje, steek er leuke prikkertjes op.

Rode bietendip: mix 3 gekookte rode bietjes fijn in een keukenrobot. Doe er 1 potje Griekse yoghurt onder. Bestrooi met wat feta, fijngehakte walnoten en fijngesneden lente-ui. Serveer met wat warm pitabrood.

Pissaladière van rode ui met ansjovis: pel 2 grote rode uien en snijd ze in schijfjes. Laat ze zachtjes karameliseren en stoven op een laag vuurtje. Neem 4 vierkantjes bladerdeeg. Plooi de randen naar binnen. Leg hierop de uienmengeling. Leg er wat ansjovis op en bak de pissaladières in de oven op 180°C tot het bladerdeeg mooi krokant en goudbruin is. Werk af met wat platte peterselie. Je kan de pissaladières zo serveren op z’n geheel voor als voorgerecht of bij de brunch maar je kan ze ook in stukjes snijden voor kleinere hapjes.

Bruschetta met roomkaas en granaatappel: rooster wat sneetjes stokbrood of ciabattabrood in de oven. Bestrijk het brood met wat roomkaas (bv. Philadelphia). Leg er wat granaatappelpitjes over en werk af met wat peterselie en eventueel wat sinaaszeste.

Rol van geitenkaas met pistache en cranberry’s: neem een rolletje geitenkaas (zonder korst). Hak pistachenootjes en cranberry’s fijn. Rol de geitenkaas hierdoor. Serveer met wat crackers.

Gerookte eendenborst met rode uienkonfijt of veenbessenkonfijt: leg wat sneetjes eendenborst op een klein bordje. Serveer met een konfijt naar keuze (bv. van Callas Confiture).

Meer hapjes? Kijk hier!