Kerstmenu: dessert: witte chocoladetruffeltaart

chocolade-truffeltaart-kerst

 

Het was zo moeilijk om een dessertje te kiezen voor het kerstmenu! Als het aan mij lag, zouden we gewoon de hele avond taart, macarons en dessertjes eten :-). Uiteindelijk is het deze taart geworden, waarvan ik heel tevreden ben met het resultaat. Makkelijk tot twee dagen van te voren te maken want stress op kerst daar houden we niet van… Enjoy!

Ingrediënten (10 personen):

Voor de taartbodem:

 • 4 el kristalsuiker
 • 50 g bloem
 • 2 eieren
 • 50 g gesmolten witte chocolade

Voor de truffelvulling:

 • 350 g witte chocoladestukjes
 • 300 ml verse room (min. 30% vetgehalte)
 • 250 g mascarpone

Voor de afwerking:

 • chocoladekrullen
 • cacao

Bereiding:

 1. Voor de taartbodem: verwarm de oven voor op 180°C. Boter een springvorm in van 20cm doorsnede, bestuif met bloem en leg een cirkel bakpapier op de bodem.
 2. Klop de eieren met suiker tot een wit-geel schuimig mengsel met behulp van een mixer. Spatel er de gezeefde bloem onder. Schep er de gesmolten chocolade door.
 3. Giet het mengsel in de bakvorm, zorg er wel voor dat het deeg goed tegen de randen komt, anders gaat je deegbodem loskomen wanneer je de vulling toevoegd en bak 25 minuten in de oven.
 4. Haal de taartbodem uit de oven en de vorm. Laat afkoelen op een rooster (met vochtige handdoek).
 5. Voor de truffelvulling: breng de room al roerend aan de kook. Laat een beetje afkoelen en doe er dan de witte chocolade onder. Meng tot alles mooi gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer er dan de mascarpone onder. Zorg dat je een mooi glad mengsel krijgt. Laat het mengsel zo half opstijven in de koelkast.
 6. Leg de taartbodem terug in de springvorm en giet hier de truffelvulling op. Laat nog minstens drie uur opstijven in de koelkast.
 7. Bestuif met wat cacao en werk af met wat chocoladeschilfers.

 

 

 

3 Comments on Kerstmenu: dessert: witte chocoladetruffeltaart

 1. Lenny
  14 december 2016 at 06:53 (3 jaar ago)

  Mijn bodem komt omhoog enig idee hoe het komt? Daardoor stijgt denk ik de vulling niet op.

 2. Macaron Manon
  Macaron Manon
  14 december 2016 at 10:19 (3 jaar ago)

  Dag Lenny,

  Dat komt waarschijnlijk omdat de bodem niet helemaal tot aan de rand van de springvorm vastzat. Zorg er goed voor dat het deeg tegen alle randen plakt vooraleer je het bakt. Als de vulling onder de bodem komt zal hij inderdaad omhoog komen. Laat het chocolademengsel nadien al voor een deel opstijven in de koelkast vooraleer je het op het deeg giet. Als het zwaar genoeg is, duwt het de bodem naar beneden. Maar ik test de taart zelf nog een keer na om te kijken hoe het zou komen. Groetjes!

1Pingbacks & Trackbacks on Kerstmenu: dessert: witte chocoladetruffeltaart