Kerstmenu: garnalenbisque met zure room

3-bisque-van-garnalen-lr-srgb

Dit gerecht komt bijna elk jaar op tafel met de feestdagen. Mijn mama houdt gedurende het jaar altijd haar garnalenkoppen- en -pantsers bij en vriest die dan in. Voor het feestmenu maakt ze er een lekkere garnalenbisque mee.

  • 700 g ongepelde garnalen (of diepgevroren pantsers van de garnalen)
  • 2 ajuinen
  • 1 wortel
  • 2 stengels selder
  • bladpeterselie
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 el bloem
  • Scheutje cognac
  • 150 ml zure room
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Indien je start met verse garnalen, moet je ze eerst pellen. De gepelde garnalen kan je dan koel wegzetten en nog voor iets anders gebruiken. Start je met de diepvriespantsers, moet je deze wel eerst ontdooien.
  2. Pel de ajuinen, snipper ze fijn. Was de selder en de wortel en snijd ze in stukjes. Stoof de mengeling samen met de koppen en de pantsers van de garnalen aan in een soeppan met wat olijfolie. Laat ze mooi kleuren. Doe er de tomatenpuree bij en laat even meestoven. Blus met de cognac. Bestrooi het geheel nadien met wat bloem, roer alles door laat het even meedrogen. Bevochtig het geheel met +- 2 liter water en laat zo’n 35 minuten zachtjes sudderen. Mix de soep volledig glad en zeef indien nodig.
  3. Serveer de bisque met wat zure room en een takje peterselie.

Comments are closed.