Kerstmenu: sneeuwwitte pavlova met rood fruit

5-kerstpavlova-lr-srgb

Meringue hangt voor mij nauw samen met vele herinneringen uit mijn kindertijd. Deze pavlova ziet er heel indrukwekkend uit maar is helemaal niet zo moeilijk. Je kan ‘m ook grotendeels op voorhand bereiden. Zo heb je tijdens je kerstfeest meer tijd voor je gasten.

Ah meringue, dat is pure nostalgie voor mij. Als kind en nu nog eet ik elke verjaardag een meringue-profiterollentaart overgoten met chocolade. Ja toch wel een stevig dessert. Ik heb ook heel wat foto’s (van vroeger hè!) van dat ik met mijn hoofd in de taart ploef, gewoon omdat dat het mocht. Misschien moet ik deze nog eens opsnorren en met jullie delen. Maar goed voor mijn kerstmenu van dit jaar ga ik voor een lichtere frissere variant: een pavlova in de vorm van een kerstkrans. Pavlova is een traditioneel Russisch dessert genaamd naar de ballerina Anna Pavlova. Kwestie van dat je aan tafel kan uitleggen waar dit dessert vandaan komt…

Ingrediënten

  • 250 eiwit
  • 250 g kristalsuiker + wat extra voor de veenbessen
  • 250 g poedersuiker
  • 1 el wijnsteenpoeder (om de eiwitten te stabiliseren -wordt ook verkocht als crème de tartre) – optioneel
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 250 g mascarpone
  • 2 el honing
  • Handvol verse veenbessen
  • Rode besjes
  • Granaatappelpitjes
  • Roze macarons
  • Takjes verse rozemarijn
  • Frambozencoulis voor erbij

6-kerstpavlova-2-lr-srgb

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 100°C. Klop de eiwitten licht schuimig en voeg er dan beetje bij beetje de kristalsuiker bij. Klop het eiwit verder helemaal stijf in pieken en klop er dan beetje bij beetje de poedersuiker onder. Klop verder (dit kan zo’n 10 minuten duren) tot het eiwit helemaal stijf en glanzend is. Klop er dan het wijnsteenpoeder onder.
  2. Neem een bakplaat met bakpapier. Teken hier een cirkel op met behulp van een groot bord en een stift. Draai het bakpapier om. Schep nu de meringue beetje bij beetje tot je een mooie cirkel krijgt. Bak de meringue zo’n 3 uur in de oven op 100°C. Laat de pavlova nadien ook volledig afkoelen in de oven. Hij mag nog een beetje zacht zijn vanbinnen.
  3. Blancheer de veenbessen kort en haal ze nadien door de kristalsuiker. Meng de Griekse yoghurt met een beetje frambozencoulis. Meng de mascarpone met de honing.
  4. Schep de roze Griekse yoghurt op de pavlova. Verdeel er de mascarpone over. Schik er granaatappelpitjes, rode besjes en gesuikerde veenbessen op. Werk eventueel af met nog wat helftjes roze macarons en takjes verse rozemarijn. Serveer er wat frambozencoulis bij.

Tip: de meringue kan je tot 2 dagen van te voren bakken. De dag zelf hoef je de pavlova enkel nog af te werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *