Menu

Lekker lokaal koken met Boeren en Buren: herfstsalade met pompoen, rode biet en appel

Als kind ben ik grootgebracht in de moestuin van ons bompa. In de aarde ploeteren, stiekem de frambozenstruik gaan leegplukken of de wortels uittrekken. Ik vond dat heerlijk! Voor onze eitjes, melk en room reden wij naar de boer wat verderop. Geweldig toch?! Vandaag lukt het me niet om telkens zo op pad te gaan maar onlangs ontdekte ik het intiatief van Boeren en Buren. Hiervoor komen de boeren elke week samen op een afgesproken ‘buurderij’ in je buurt. Je bestelt op voorhand en haalt dan alles af of laat het thuis leveren. Super handig én lekker lokaal!

Boeren en Buren

Het intiatief is eigenlijk super simpel. Via de website www.boerenenburen.be zoek je een buurderij in je buurt. Elke buurderij heeft zijn eigen boeren en leveranciers. Je bestelt alles wat je wil online en je gaat op het afgesproken tijdstip (meestal 1 keer per week) alles afhalen in je buurderij. Ik vind het super dat elke boer, buur of leverancier hier zijn eigen standje heeft. Dat maakt het ook gewoon een gezellig moment om een babbeltje te slaan of om meer uitleg te vragen over een bepaald ingrediënt.

Kopen bij de boer

Kopen bij de boer, dat is kopen volgens het seizoen. Zo heb ik dat als kind ook met de paplepel meegekregen. En ik vind het net geweldig dat asperges en aardbeien de lente aankondigen terwijl pompoenen en knolgroenten de herfst inluiden. Dat maakt het allemaal net zo boeiend, toch?

Heerlijke herfst

En zo ging ik vorige week langs voor een heerlijk pakketje herfstgroenten: een butternutpompoen, een rode biet (wat een kanjer!), gekleurde wortelen,… oh en ik kocht ook appelen, appelsap, peterselie,… Al die kleuren gaven mij inspiratie voor een heerlijke herfstsalade. Ik roosterde de groenten in de oven en werkte ze af met wat spinazie, walnoten en een peterseliesausje. Echt super eenvoudig, kleurrijk én lekker. Ideaal als lunchgerechtje, warm of koud, bijgerecht of licht avondmaal.

Receptje: kleurrijke herfstsalade met pompoen, biet, wortel en peterseliedressing

Ingrediënten (4 personen)

• 1 butternutpompoen

• 1 grote rode biet of 2 kleintjes

• 3 gekleurde wortelen

• 3 appelen

• 100 g verse spinazie

• handvol bladpeterselie + wat extra voor de afwerking

• 6 eetlepels yoghurt

• 3 el water

• handvol walnoten

• 4 el olijfolie

• 1 el honing

• peper en zout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180°C. 

2. Snijd de butternut (verwijder de pitten), de wortelen en de rode biet in stukjes en schik ze op een bakplaat met bakpapier. Ik leg de rode biet apart op de ovenschaal zodat niet alle groenten mee rood kleuren.

3. Bedruppel de gesneden groenten met olijfolie, honing en kruid met peper en zout. Rooster ze zo’n 30 minuten in de oven.

4. Snijd de appelen in blokjes (verwijder het klokhuis) en leg ze bij op de bakplaat. Rooster nog zo’n 8 minuten in de oven.

5. Mix intussen de bladpeterselie met de yoghurt en het water tot een mooie frisgroene dressing. Kruid met peper en zout.

6. Hak nog wat bladpeterselie fijn en hak de walnoten fijn.

7. Doe wat spinazieblaadjes op de borden, lepel er de geroosterde groenten en appelen bij. Werk af met de peterseliedressing, de fijngehakte walnoten en nog wat bladpeterselie.

Tip: heb je nog wat groenterestjes over? Stoof ze even aan in de pan. Klop enkele eitjes los en meng ze met wat fijngesnipperde bladpeterselie. Kruid met peper en zout. Giet het eimengsel over de gestoofde groenten en zet er een deksel op. Laat stollen tot het ei volledig gaar is en leg de groentetortilla dan op een bord. Lekker als lunch!

Ook zin gekregen om Boeren en Buren eens uit te testen? Met de code MACARON20 krijg  je 5 euro korting op je bestelling.

Recept & tekst in betaalde samenwerking met Boeren en Buren.