Menu

NYE voorgerecht: lekkers uit de zee

gravad lax en garnalen

 

Vorige maand gaf Carrefour een heuse New Year’s Eve Party. Maar ook na afloop zette Carrefour bloggers aan de slag. En zo kwam het dat ik afgelopen weekend voor de tweede keer op rij te vroeg Nieuwjaar vierde. Ook voor het nieuwjaarsmenu ging ik resoluut voor grote borden en schotels die midden op tafel geplaatst mogen worden. Iedereen deelt gezellig verschillende gerechtjes en als kok van dienst kan je dan ook extra genieten. Dineren in goed gezelschap, daar draait het toch allemaal om!

Voorgerecht: Lekkers uit de zee

Gravad lax met zure room, radijsjes en zeewiersalade

Gravad lax is een heerlijke Scandinavische gemarineerde zalm. Start wel een dag van te voren want zalm moet 24 uur marineren. De rest is een koud kunstje.

Ingrediënten (onderdeel van een buffet voor 10 personen)

  • 1 grote zalmfilet (800 g)
  • 150 g zout
  • 120 g witte suiker
  • 60 g rietsuiker
  • witte peper
  • zeste van 1 sinaasappel
  • witte porto
  • dille

Bereiding

  • Meng het zout met de witte suiker en de rietsuiker. Doe hieronder de witte peper, de zeste van de sinaasappel, de fijngehakte dille en het scheutje witte porto.
  • Leg de zalm in een schaal en leg hierop de marinade. Dek af met plasticfolie en zet er een zware schaal op. Zet 24 uur in de koelkast.
  • Haal de zalm na 24 uur uit de koelkast. Verwijder het overtollige zout en het vrijgekomen vocht. De zalm is nu veel steviger geworden. Snijd de zalm in mooie stukjes. Leg de gravad lax op een bord en leg hier wat toefjes zure room, wat radijsjes en zeewiersalade op.

Carrefour aan tafel2 copy

Garnalen met avocadomayo

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 el zure room (crème d’Isigny)
  • 1 el mayonaise
  • peper en zout
  • limoensap
  • Grote garnalen

Bereiding

Snijd de avocado in twee, verwijder de pit en haal er het vruchtvlees uit. Mix het vruchtvlees met de zure room, mayonaise, peper en zout en wat limoensap. Serveer bij de garnalen.

Oesters met citroen en zwarte peper

Ik ben zelf niet zo’n krak in het opendoen van oesters. Het lukt me wel maar de hulp van mijn papa en mijn schoonzusje was toch handig ;-)!

oesters col copy

 

Vitello tonato

Ingrediënten

  • 800 g gegaard kalfsgebraad

Voor de saus:

  • 200 g tonijn uit blik in eigen nat
  • 3 zoute ansjovisfilets
  • enkele eetlepels zelfgemaakte mayonaise
  • 1 snuifje zeezout
  • zwarte peper van de molen
  • eventueel kappertjes en rucola om af te werken

Bereiding

  1. Snijd het kalfsgebraad in dunne sneetjes.
  2. Mix alle ingrediënten voor de saus.
  3. Leg de sneetjes kalfvlees op een bord en spuit hier dotjes saus tussen. Werk af met rucola en kappertjes.

Met dank aan Carrefour voor hun producten.