Menu

Taart van lemoncurd met blauwe bessen en frambozen

lemoncurd bosvruchten copy1

Ingrediënten (6 à 8 personen)

Voor het zanddeeg:

  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 1/2 ei
  • 75 g boter
  • 75 g kristalsuiker
  • snuifje zout

Voor de zelfgemaakte lemoncurd (of gebruik 1 potje van 50 cl bv. van Dille & Kamille):

  • 3 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 2 citroenen
  • 60 g boter

Bereiding

Voor de bodem van zanddeeg:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Wrijf de boter zacht en wit in een kom. Meng er de kristalsuiker onder. Voeg het halve ei en het snuifje zout toe. Meng goed.
  3. Zeef de bloem onder het deeg en kneed tot een mooie gladde bol. Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  4. Beboter een bakvorm en bestuif met bloem. Rol het deeg uit tot zo’n 4 mm dikte en leg het in de bakvorm. Duw het teveel aan deeg weg van de randen. Leg er bakpapier op en bedek met bakbonen (ik gebruik gewoon gedroogde kikkererwten) voor zo’n 12 minuten.
  5. Haal de taartvorm uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak het deeg nog 5 minuten krokant in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de lemoncurd:

  1. Was de citroenen. Rasp de zeste van de citroenen en pers het sap eruit.
  2. Smelt de suiker au bain marie op het vuur en voeg de eieren toe. Klop het mengsel zachtjes tot een gladde massa en voeg ondertussen beetje bij beetje het citroensap toe en de klontjes boter.
  3. Laat het mengsel mooi indikken maar zeker niet koken. Laat afkoelen.
  4. Schep de lemoncurd in de afgekoelde taartbodem. Strooi er blauwe bessen en frambozen over.