Eclairtaart

Zoals ik schreef in mijn verjaardagspost is deze taart er eentje om de verjaardag van Macaron Manon te vieren maar ook voor de verjaardag van het lief van mijn zus en zijn tweelingbroer. Multitasking ;-).

Eclairtaart 3 copy

 

Ingrediënten (6 tot 8 personen)

Voor het zanddeeg:

  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 1/2 ei
  • 75 g boter
  • 75 g kristalsuiker
  • snuifje zout

Voor de vulling:

  • 1⁄2 l melk
  • 1⁄2 vanillestokje
  • 6 eidooiers
  • 90 g kristalsuiker
  • 20 g maizena
  • 15 g bloem

Voor de chocoladeganache:

  • 5 repen chocolade
  • 100 ml room

Bereiding

Voor de bodem van zanddeeg:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Wrijf de boter zacht en wit in een kom. Meng er de kristalsuiker onder. Voeg het halve ei en het snuifje zout toe. Meng goed.
  3. Zeef de bloem onder het deeg en kneed tot een mooie gladde bol. Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  4. Beboter een bakvorm en bestuif met bloem. Rol het deeg uit tot zo’n 4 mm dikte en leg het in de bakvorm. Duw het teveel aan deeg weg van de randen. Leg er bakpapier op en bedek met bakbonen (ik gebruik gewoon gedroogde kikkererwten) voor zo’n 12 minuten.
  5. Haal de taartvorm uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak het deeg nog 5 minuten krokant in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de banketbakkersroom:

  1. Breng de melk aan de kook samen met het vanillestokje (splijt een vanillestokje, schraap er het merg uit en voeg bij de melk, voeg ook het stokje toe en laat koken).
  2. Klop de eidooiers met de suiker wit en schuimig (en ruban). Zeef er de bloem en de maizena onder en meng goed.
  3. Giet een beetje van de melk bij het eimengsel en meng voorzichtig. Giet nadien alles terug in de pot en breng even aan de kook tot de pudding ‘blub’ zegt. Roer ondertussen goed.
  4. Stort de banketbakkersroom in een schaal en doe er plastic folie over die je goed tegen de pudding aanduwt zodat er geen vel kan ontstaan. Laat volledig afkoelen.
  5. Roer nadien even door de banketbakkersroom en giet deze in de zanddeegbodem.

Voor de chocoladeganache:

  1. Smelt de chocolade met de room en giet de ganache over de eclairtaart. Laat opstijven op kamertemperatuur.

Eclairtaart 2 copy

 

Comments are closed.