Menu

12 tips om beter, goedkoper en vaker op reis te gaan

DSC00563

Hoe doe jij dat toch zo op reis gaan? Die vraag krijg ik wel vaker. Ik ben 25, woon op een klein stadsappartementje, werk als copywriter en freelance journalist, kan enkel dromen van ‘het grote geld’ maar ga toch elk jaar op ‘grote reis’, los van mijn korte weekendjes weg of citytrips. Dat heb ik echt nodig, reizen is meer dan een passie, het geeft zuurstof aan mijn creativiteit… En zeg nu eerlijk, wie wil er niet beter, goedkoper en vaker op reis? Lees hier mijn tips!

Ik ga altijd op zoek naar de mooiste bestemming, de beste vlucht en het leukste hotel aan de beste prijs. Daar ben ik soms dagen, weken, maanden mee bezig, ja dat kost tijd, veel tijd. Als je hier geen tijd voor vrij wil maken, kan je beter nu al stoppen met het lezen van deze post. Time is money, baby!

  1. Reis buiten het seizoen: prijzen zijn afhankelijk van de periode wanneer je gaat en kunnen enorm verschillen van seizoen tot seizoen. Vermijd schoolvakanties in België als het kan of kijk wanneer het laagseizoen in sommige landen net samenvalt met onze vakantieperiodes (Thailand is bijvoorbeeld nog goedkoper in juli en augustus, ik boekte zo 20 nachten in verschillende hotels voor een totaal van slechts 250 euro voor 2 personen!).
  2. Check de vakantieperiodes van de (buur)landen: als de vakantieperiodes in België en Nederland samenvallen gaan de prijzen gegarandeerd de hoogte in. Kijk ook altijd even naar de vakantieperiodes van andere landen (Frankrijk, Duitsland,…) om drukte en zo ook hogere prijzen te voorkomen.
  3. De Noorderburen: het is een cliché maar onze Noorderburen geven graag minder geld uit als het kan. Ze denken er meer over na. Daarnaast heeft Nederland gewoon een veel grotere afzetmarkt en meer internationale vluchten. Met de trein sta je vanuit België zo in Schiphol of Eindhoven en op die manier kan je wel honderden euro’s uitsparen. Ook Arke.nl (de Nederlandse Jetair) heeft vaak interessante promoties. Zo zat ik voor amper 550 euro (hotel + vlucht) een week in Curaçao.
  4. World Wide Web: reizen via een reisbureau is vaak veel duurder dan als je op eigen houtje boekt. Dat is ook logisch. Reisbureaus willen er graag zelf ook iets aan verdienen en hebben ook personeel dat ze moeten betalen. Soms zijn er goede promoties maar in de regel geldt: boek online.

Handige hotelwebsites zijn www.booking.com maar ook www.expedia.be, Reiswebsite TUI en www.trivago.be.

  1. Kayak: oh Kayak, het was voor mij een godsgeschenk! Kayak vergelijkt prijzen van zowel hotels, vluchten als autoverhuurmaatschappijen. Vooral om vluchten te boeken is deze website echt handig. Je kan naast exacte data ook een periode aangeven waarin je wil reizen. Je kan een optie kiezen waarbij Kayak ook de prijzen van luchthavens in de buurt vergelijkt (alle luchthavens in België, maar ook Nederland, Duitsland (Düsseldorf is ook vaak goedkoper) of Frankrijk. Kayak toont je een overzicht van de vluchten van de afgelopen periode en geeft je advies over dat je al dan niet onmiddellijk moet kopen of beter nog even wacht. www.kayak.com
  2. Vergeet de resorts en de all-inclusive: kies voor een kleinschaliger hotel of appartementje in plaats van een gigantisch resort. Hierdoor heb je vaak een veel persoonlijkere service, is het eten goedkoper, is het rustiger, authentieker en als je een appartementje hebt, kan je zelf koken wat ook weer voordeliger is. Ontbijt is bovendien vaak overdreven duur in hotels. Boek enkel je overnachting en ontdek elke dag een nieuw ontbijtadresje of bak je eigen eitje als je een keukentje ter beschikking hebt. Bekijk ook zeker de website www.airbnb.be eens!
  3. Doe als de locals: jij kan het misschien een perfecte vakantiebestemming vinden maar vergeet niet dat er ook mensen wonen op jouw zogenaamde paradijs. Zij hebben niet het geld om het hele jaar volgens een vakantiebudget te leven. Doe daarom net als hen, neem het openbaar vervoer, eet lokaal eten en ontdek je bestemming.
  1. Geniusflight: heb je een beperkt budget maar geen idee waar je voor dat geld naartoe kan? Geef je budget in op www.geniusflight.com en laat je inspireren. Geniusflight toont je alle bestemmingen die mogelijk zijn met jouw budget vanaf een vertrekplaats naar keuze.
  2. The man in seat 61: urenlang vliegen, verkrampte benen, lastige autowegen,… zin om gewoon van het landschap te genieten onderweg? Neem de trein! The man in Seat61 helpt je overal op wereld op weg (zelfs in Indonesië!). http://www.seat61.com/
  3. Word lid!: word lid van een goede hotelketen en spaar punten. Je zal er echt van versteld staan hoe snel je gratis nachtjes spaart. Hoe meer je reist, hoe meer gratis nachten en zo blijft die vicieuze cirkel draaiende.
  4. Nieuwsbrieven: schrijf je in! Heel vaak doen hotels of luchtvaartmaatschappijen promoties. Ze sturen die meestal eerst naar hun leden vooraleer ze online verschijnen. Zo krijg je als eerste toegang tot de beste prijzen. Eentje om alvast te onthouden: www.hotelweek.be.
  5. Hotel Guru: goedkoop op reis gaan is één ding, maar je wil ook wel waar voor je geld, toch? www.thehotelguru.com geeft je massa’s inspiratie en toont je de leukste adresjes voor de beste prijs.

  6. Good old Tripadvisor: kijk, lees en vergelijk reviews. Ja Amerikanen overdrijven wel eens en ja sommige mensen hebben altijd commentaar maar als er 10 keer gezegd wordt dat de service in je hotel te wensen over laat, kan je wel je conclusies trekken. www.tripadvisor.com
  7. Flexibel en open-minded: couchsurfing, hostels, lastminutes,… flexibiliteit zorgt ervoor dat je goedkoper zal reizen. Daarbij zal je ook je horizonten verruimen en nieuwe dingen ontdekken, die je anders nooit zag.
  8. Word zelf expert: lezen, lezen, lezen… ik kan je niet vertellen hoeveel reisboeken, blogs en reisfora ik gelezen heb. Het beste restaurant in de buurt, de meest betrouwbare taxibedrijven, de beste touroperators voor daguitstappen ter plaatse. Lees, informeer, zoek op en begrijp. Doe beroep op de kennis van anderen en word zelf expert!

Goede reis!