Menu

9 x proeven in Valencia

Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje en heeft super veel te bieden. Volgens de European Weather Awards is het dé citytripbestemming met het beste weer. Niet alleen tijdens de zomer maar ook tijdens de winter. En dus trokken wij begin januari naar de heerlijke Spaanse zon en proefden dat het een lieve lust was.

1 Mercatbar

Onze eerste avond aten we bij Mercatbar, een super hippe bar van de topchef Duique Dacosta in de trendy wijk Ruzafa. Blijkbaar is het in Valencia in om de gerechtjes te serveren op allerlei gigantische aardewerken potten in gekke vormen. Wij vonden deze patatas bravas en paella 2.0 alvast top. En het prijskaartje? Dat valt heel goed mee. Reken 3,5 euro voor een glas cava en 22 euro voor een degustatiemenu (4 gangen!).

2 Dulce de leche

Geen bezoek aan Valencia zonder een stukje taart bij Dulce de Leche. Het aanbod is overweldigend, ik kon echt zo moeilijk kiezen! Ik ging voor een bagel met zalm en roomkaas en een stukje Dulce de leche (een romige karamelcrème) cheesecake. Fantastisch lekker. En het is er super gezellig, zowel binnen als op het schattige terrasje!

3 Canalla bistro

Ricard Camarena is één van de meest bekende chefs in Spanje. Naast zijn sterrenrestaurants opende hij ook Canalla bistro waar je verschillende kleine gerechtjes kunt bestellen met zuiderse en oosterse invloeden. Het topmoment van de avond? Deze banaan! Eigenlijk is het een mousse van vanille met een jasje van passievrucht en een chocolade -noten-crumble. Super origineel!

4 La pepica

Al meer dan 120 jaar is La Pepica één van de beste paella restaurants van Valencia. Verwacht je niet aan een stijlvol restaurant. Het is er erg druk en lawaaierig maar ontzettend charmant, ,echt Valenciaans en super lekker! Wij wandelenden van de oude stad helemaal naar de Ciudad de las artes y las ciencias en daarna verder door naar de kust waar je een rij paoellarestaurants vindt. Ons oog viel op La Pepica.

Must visit: Ciudad de las artes y las ciencias

De gebouwen alleen al zijn hier prachtig. Ze lijken wel duikboten die bovendrijven in het heldere turkooise water. Bezoek er het mooie aquarium, het wetenschapsmuseum (leuk voor kinderen) of woon een concert bij in het Palau de la musica.

5 Jamon Jamon

Wie de echte Spaanse keuken wil proeven, is bij Taberna Jamon Jamon aan het juiste adres. Hier proef je van lekkere verfijnde tapas of geniet je van een degustatiemenu (4 gangen) voor amper 20 euro. De charcuterieschotel en de malse stoverij van varkenswangetjes zijn overheerlijk!

6 Sagardia

Ben je op zoek naar een traditionele aperitiefbar met pixtos? Dan moet je bij Sagardia zijn. Neem plaats aan de toog en kies je favoriete hapjes uit. De obers komen ook langs met huisgemaakte warme tapas. De cider wordt hier recht vanuit een groot vat geschonken en ook de cava en de cervezas gaan hier vlot over de toog. Probeer ook eens een augua de Valencia, een cocktail op basis van cava, gin, vers appelsiensap en sinaasappellikeur. Heerlijk!

7 Appeltjes van oranje

Start je dag met een ontbijt op de Placa de la Reina. Met de zon op je gezicht, een glas fruitsap en een croissant con cioccolato kan de dag niet meer stuk. Oh en tijdens de wintermaanden hangen de sinaasappelen hier overal aan de bomen!

8 La Manera

La Manera werd ons aangeraden door Stijn van cocktailbar Bruut in Hasselt en wat had je dus gedacht. Hier kom je voor verbluffend lekkere cocktails! Zoals deze die in een schattig theepotje wordt geserveerd. Maar ook het eten is hier top met enkele dagverse suggesties en tapas uit alle werelddelen. Een verborgen pareltje!

9 Mercado Central

Last but not least, de Mercado Central! De grootste overdekte markt van Europa met super veel verse ingrediënten, van Spaanse hammen over gerijpte stukken rundvlees, ontelbare vis- en schaaldieren en super sappig fruit. Een absolute must-visti! Wil je liever een overdekte markt waar je zelf kunt zitten en wat te eten kunt bestellen? Zak dan af naar Mercado de Colon.