Oh la belle bouillabaisse

Ik ben iemand die heel veel zelf maakt. Voor mij geen kant-en-klaarmaaltijden, voorverpakte sauzen of diepvriesschoteltjes.Ik maak zelf mijn mayonaise, altijd verse sauzen en hou van vers! Maar voor half-fabrikaten van een goed en ambachtelijk merk maak ik al wel eens een uitzondering. Toen ik een jaar of 12 was, maakte ik samen met mijn moeder en zus een roadtrip door Frankrijk. We bezochten Parijs, de kastelen van de Loire en Quiberon.

In Quiberon stopten we om de fabriek van La Belle Iloise te bezichtigen. La Belle Iloise is een conserverie die werd opgericht in 1932! en tot op de dag van vandaag nog steeds ambachtelijk te werk gaat. Binnen in de fabriek zie je netjes verzorgde dames de visjes zorgvuldig inblikken. De verpakkingen van La Belle Iloise vind ik geweldig, ze zijn kleurrijk met een retro tekening en print. Maar wat erin zit is nog beter! Van de tapenades ben ik al jaren fan.

le belle iloise copy

Vroeger kon je La Belle Iloise slechts op beperkte plaatsen vinden maar vandaag hebben ze zo’n 52 winkels in zorgvuldig uitgekozen plaatsen langs de Noordzee. In België vind je er ondertussen één in Knokke en één in Nieuwpoort. Maar ik kocht mijn visjes in Le Touquet omdat La Belle Iloise voor mij die Franse nostalgie oproept.

Dit weekend probeerde ik de vissoep uit en maakte ik er bouillabaisse mee, een gerecht waar ik normaal gesproken wel wat langer voor in de keuken sta (lees maar in de lange versie). En eerlijk is eerlijk,de soep was lekker van smaak en de bijhorende rouille fris en zacht maar voor mij mag het allemaal wel wat extra pit hebben. Wel goed voor als je snel een maaltijd op tafel wil.

bouilabaisse 1 copy

Snelle Bouillabaisse

Ingrediënten (2 personen)

  • één blik vissoep van goede kwaliteit
  • stukjes vis naar keuze (roodbaars, kabeljauw, zalm,…)
  • garnaaltjes
  • gemalen kaas
  • toastjes
  • rouille

Bereiding

  1. Doe het blik in een soeppot en voeg 2/3 van het blik water toe.
  2. Zet op een zacht vuurtje en laat de soep net tot onder het kookpunt komen. Leg de stukjes vis in de soep en laat de vis enkele minuten pocheren. Laat de soep zeker niet koken want dan valt de vis uit elkaar en is hij te gaar.
  3. Serveer de bouillabaisse met wat garnaaltjes, gemalen kaas, toastjes en rouille.

 

Zelf bouillabaisse maken op basis van garnalenbisque

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 g garnalen (gekookt en ongepeld)
  • 2 ajuinen
  • 1 wortel
  • 1 stengel selder
  • 2 el tomatenpuree
  • een goede scheut cognac
  • cayennepeper
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • enkele lepels bloem

Bereiding

  1. Pel de garnalen. Hou de koppen en de pantsers opzij en zet koel weg.
  2. Verhit wat olijfolie op het vuur en doe de pantsers en de koppen van de garnalen hierin. Laat goed kleuren en voeg dan de fijngesnipperde ui, wortel en selder toe. Voeg de tomatenpuree toe en laat goed stoven. Blus de pan met de cognac en voeg 1 tot 1,5 liter water toe. Laat 30 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  3. Mix de soep met de pantsers en de koppen en duw fijn door een zeef. Om de soep wat te binden kan je eventueel wat roux (bloem met boter) of room toevoegen.
  4. Volg hierna de stappen voor de bouillabaisse zoals boven beschreven in het snelle recept.

Zelf rouille maken:

Ingrediënten

  • 1/2 teentje look
  • 1 eidooier
  • scheutje azijn
  • 1 tl mosterd
  • olijfolie
  • 1 tl tomatenpuree
  • harissa naar keuze

Bereiding

  1. Plet de look fijn. Neem de eidooier en voeg de azijn en de mosterd toe. Klop goed met een garde en voeg er beetje bij beetje de olijfolie aan toe. Klop tot je een mayonaise krijgt.
  2. Voeg de lookpuree, de tomatenpuree en de harissa toe en roer glad.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *