Hubert, gastrobar van sterrenrestaurant Sans Cravate

click.php.jpg

Het concept gastrobar is in het buitenland al langer populair maar in België nog vrij nieuw. Hubert Gastrobar, het kleine broertje van sterrenrestaurant Sans Cravate, brengt daar alvast verandering in. Een fantastisch kader, een mooie menukaart en gerechtjes om duimen en vingers bij af te likken.

We zijn er eindelijk geraakt, een dagje Brugge stond al langer op de planning maar tot voor kort was het ons niet gelukt. Voor de lunch stoppen we bij Hubert Gastrobar die twee maanden geleden de deuren opende. Het concept ‘gastrobar’ is een vervolg op de Engelse gastropub waar in een kroegsfeer verfijnde gerechten geserveerd worden. In een gastrobar gaat men nog een stap verder. De bereidingen zijn van een nog hogere kwaliteit. Toch blijft alles laagdrempelig. Bij Hubert neem je bijvoorbeeld plaats aan de leuke toog (vandaar ‘bar’) en met zicht op de open keuken waar er verfijnd gekookt wordt (vandaar ‘gastro’).

Gastrobar Hubert 2

“Toen we besloten om het restaurant Sans Cravate een volledige make-over te geven, dachten we dat het wel fijn zou zijn om er een gezellige bar aan te koppelen met lekkere wijntjes, charcuterie, kazen en enkele smakelijke gerechten”, vertelt gastvrouw Veronique enthousiast. “Op de plaats waar we de gastrobar hebben kunnen inrichten, stond vroeger een huisje waar tot een paar jaar geleden onze buurman Hubert woonde. Hubert was naast een schat van een man ook iemand die altijd paraat stond om ons te  helpen. Hij overleed twee jaar geleden. Toen we op zoek gingen naar een passende naam voor onze nieuwe gastrobar moesten we niet lang nadenken. Met die naam blijven we de mooie herinnering aan die gewone en toch bijzondere man levendig houden.”

Gastrobar Hubert 1
Het valt op wat voor een gemoedelijke sfeer er hangt bij Hubert. Gastvrouw Veronique maakt een praatje met de gasten terwijl een jong team professioneel de suggesties en de kaart voorstelt. Ik start met een glaasje Belgische schuimwijn van Entre-Deux-Monts (Wiscoutre), een mooie mousserende wijn, fijn parelend. Mijn lief gaat voor een gin-tonic met Monkey 47 en Fevertree. Onze gerechten kiezen, duurt iets langer. Het gebeurt zelden dat ik niet meteen weet wat kiezen maar alles ziet er hier gewoon fantastisch uit. Met mosseletjes tom kha kha, samosas en roodbaars met kokkeltjes als suggesties wordt het hier erg moeilijk. We besluiten om te starten met een assortiment charcuterie. Fantastisch gepresenteerd op een moderne etagère – gevoel voor stijl, dat kennen ze hier wel. We proeven van mortadella, witte en zwarte pens, huisgemaakte kop (de beste die ik ooit gegeten heb), smaakvolle chorizo en Iberico ham. Het brood met smout doet me denken aan vroeger toen we op zondag gingen eten bij mijn grootmoeder.

Als hoofdgerecht kiezen we uiteindelijk toch voor het melklam dat maar liefst 7 uur gegaard heeft aan het spit. Chef Henk Van Oudenhove staat bekend als een van de meest onderlegde meester-rotisseurs van het land. Dat konden we dus niet zomaar aan ons laten voorbij gaan. De lamsbout is ontzettend sappig en valt net als pulled pork mooi draderig van het been. Perfect op smaak en geserveerd met jonge aardappelen, prinsessenboontjes, tuinbonen en oerwortelen. Ook de bijhorende hummus en milde harissa zijn top. We smullen dat het een lieve lust is. In het glas een rode wijn ‘Tamis’ uit de Douro vallei, een smaakvolle combinatie.

Gastrobar Hubert 3

Eigenlijk heb ik nog nauwelijks plaats voor het dessert dus besluiten we om er eentje te delen. Mijn lief is zot van crème brulée en ik vind dat altijd een goede test. Een crème brulée wordt vandaag zelden nog ‘from scratch’ gemaakt zoals het hoort. Veronique hamert erop dat ik proef van de Normandische pannenkoeken, een specialiteit van het huis. “Je gaat hier niet buiten voordat je die geproefd hebt hè”, lacht Véronique. “Al moet ik u hier buiten rollen”. Bon, ik bezwijk. Maar de Normandische pannenkoek met vers gedraaid vanille ijs smaakt inderdaad geweldig, perfect gekarameliseerd. Dat laatste geldt ook voor de crème brulée, comme il faut!

Voor koffie of thee is er nu echt geen ruimte meer, we hebben immers nog een ritje naar Antwerpen voor de boeg. In de auto zindert de culinaire roes van een overweldigende lunch nog lang na.

Hubert Gastrobar
Langestraat 155 -159
8000 Brugge
T. 050/ 64 10 09
Open van dinsdag tot en met vrijdag

 

1 Comment on Hubert, gastrobar van sterrenrestaurant Sans Cravate