Ingrediënten ( 1 taart voor 6 personen)
Voor het chocoladezanddeeg:
- 2 el cacaopoeder
- 150 g zelfrijzende bloem
- 1/2 ei
- 75 g boter
- 75 g kristalsuiker
- snuifje zout
Voor de vulling:
- 1 blik gecondenseerde gesuikerde melk (bv. Nestlé)
- 5 repen pure chocolade
- scheutje room
- fleur de sel
Bereiding:
Voor de dulce de leche:
- Neem een blik gecondenseerde gesuikerde melk en zet het in een pot met water (laat het blik dicht!). Laat het twee uur koken.
- Verwijder het blik uit de pot. Laat afkoelen en open het blik voorzichtig. Nu heb je dulce de leche.
Voor het chocoladezanddeeg:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Wrijf de boter zacht en wit in een kom. Meng er de kristalsuiker onder. Voeg het halve ei en het snuifje zout toe. Meng goed.
- Zeef de bloem en het cacaopoeder onder het deeg en kneed tot een mooie gladde bol. Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Beboter een bakvorm en bestuif met bloem. Rol het deeg uit tot zo’n 4 mm dikte en leg het in de bakvorm. Duw het teveel aan deeg weg van de randen. Leg er bakpapier op en bedek met bakbonen (ik gebruik gewoon gedroogde kikkererwten) voor zo’n 12 minuten.
- Haal de taartvorm uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak het deeg nog 5 minuten krokant in de oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Vul de zanddeegbodem met de dulce de leche.
- Smelt de chocolade au bain-marie met een scheutje room en roer glad. Giet over de dulce de leche.
- Laat opstijven op kamertemperatuur en werk af met wat fleur de sel.