Menu

Alex Joseph wint S. Pellegrino Young Chef Benelux!

San Pellegrino 4

 

Deze namiddag verkozen onder meer Sergio Herman, Kobe Desramaults en David Martin de beste jonge chef van de Benelux in Brussel bij Bulthaup, in het kader van de wedstrijd S.Pellegrino Young Chef 2015. De jury koos hierbij resoluut voor ambacht en vakmanschap en riep Alex Joseph (°1985) uit tot de winnaar. Alex is afkomstig uit Californië maar roert ondertussen al vijf jaar in de potten van Rouge Tomate in Elsene. Hij wist de jury te overtuigen met zijn ‘Proeverij van konijn met aardappelpuree, seizoensgroenten, paarse mosterd en wilde, gepekelde uien’.

Het Italiaanse gastronomische watermerk S.Pellegrino gaat samen met de culinaire website www.finedininglovers.com op zoek naar de beste jonge chef ter wereld. In november en december 2014 konden jonge foodprofessionals onder de 30 zich inschrijven en hun signatuurgerecht voorstellen.  In totaal ontvingen ze zo’n 3 620 kandidaturen uit 192 landen die begin januari 2015 geëvalueerd werden door ALMA (www.alma.scuolacucina.it), ’s werelds belangrijkste internationale centrum voor training en opleiding op het gebied van de Italiaanse keuken. Het centrum verdeelde de deelnemers over twintig regio’s. Daarna selecteerde ALMA per regio tien finalisten die het in de loop van februari tegen elkaar opnemen in een regionale finale. Per regio kan er maar één winnaar uit de bus komen.

s pellegrino 2

s pellegrino 1

Uit de Benelux werden de volgende 10 finalisten gekozen:  Alex Verhoeven (Fleur de Sel), Luis Hinostroza (De Kromme Watergang), Gregory Knuets (Gregory K.), Jeroen Oosterveen (Schultenhues), Davy De Pourcq (Volta), Alex Joseph (Rouge Tomate), Frederic Bruneel (Kok au Vin), Jo Grootaers (Altermezzo), Beatrice Guzzi (Senzanome) en Laurence Haegeman (De Vijf Seizoenen).

En ook in de jury zaten er heel wat kleppers met voorzitter Sergio Herman, The Jane (Michelinster), chefs Kobe Desramaults van In De Wulf (Michelinster), David Martin van La Paix (Michelinster) en Steven Dehaeze van restaurant Culinair, voorzitter van Jeunes Restaurateurs d’Europe. Maar ook topjournalisten als Willem Asaert van het magazine Culinaire Ambiance, Catherine Gaudissart van Gastromania en Jean-Pierre Gabriel van Weekend Knack.

Ambacht ten top

s pellegrino3

Sergio Herman, voorzitter van de jury, was opgetogen over de jonge chefs. “We hebben heel veel verschillende stijlen en smaken mogen proeven. Maar we geloven unaniem in Alex Joseph om de Benelux te verdedigen tijdens de wereldfinale in Milaan. Hij heeft de vaardigheden, het vakmanschap en is een ongelooflijk harde werker. Een potentieel groot talent met veel begeestering voor het vak.”

“Alex Joseph heeft ons getoond dat hij een echte chef is”, vertelt Kobe Desramaults. “Hij heeft een volledig konijn versneden, op ambachtelijke wijze. Dat toont lef.” “Thuis eten de mensen nog wel konijn, maar op restaurant vind je het nog zelden – net omdat het een echte uitdaging is”, vult David Martin aan.

“Mijn signatuurgerecht van konijn maakte ik eerder al voor speciale gelegenheden, maar het stond nooit eerder op de kaart, daar komt nu wel verandering is”, lacht Alex. “Ik koos voor dit gerecht omdat ik het een competitie waardig gerecht vind; ik ben er zeker zo’n drie uur aan bezig.”

Alex Joseph zal tijdens de wereldtentoonstelling in Milaan, die doorgaat van 25 t.e.m. 27 juni, de Benelux verdedigen op de grote wereldfinale van S.Pellegrino Young Chef 2015. Als voorbereiding, en om zijn gerecht nog te verfijnen, hebben Sergio Herman, Kobe Desramaults en David Martin hem een stage van enkele dagen aangeboden in hun restaurants. Fingers crossed!

 

Ik was erg bNjameliciouslij dat ik dit fijne evenement kon bijwonen en zo veel jong vakmanschap mocht aanschouwen. Veel bijgeleerd en leuke boeiende nieuwe mensen leren kennen. Zo ontmoette ik ook Els Debremaeker van Njamelicious!