Menu

Dille & Kamille bakwedstrijd: macarons uit de tuin!

macarons dille copy

Zalig, Dille & Kamille bestaat maar liefst 40 jaar en viert dat met een heuse bakwedstrijd. Het is al jaren een van mijn favoriete winkels waar ik uren in kan rondsnuisteren dus kon ik niet anders dan meedoen! Zondag bakdag kreeg dit weekend dus een nieuwe wending. Ik maakte macarons met verse kruiden vanop mijn terras en liet mij verleiden tot leuke pastelkleurtjes die ook de winkels van Dille & Kamille nu kleuren. Laat die lente maar komen!

Ingrediënten (20 macarons)

Voor de macarons:

 • 3 eiwitten (gebruik ouder eiwit op kamertemperatuur)
 • 50 g kristalsuiker
 • 200 g poedersuiker
 • 120 g amandelpoeder
 • snuifje zout
 • optioneel: 1/4de tl wijnsteenpoeder (dit is niet hetzelfde als wijnsteenzuur maar staat ook bekend onder crème de tartre om de eiwitten te stabiliseren)
 • kleurstof (roze, violet, geel)

Voor de vulling:

 • roze macarons: 5 el frambozenconfituur, 1 tl rozenwater, 2 el kristalsuiker
 • paarse macarons: 5 el blauwebessenconfituur, gedroogde lavendel, 2 el kristalsuiker
 • gele macarons: 5 el mascarpone, zeste van 2 citroenen, sap van 1/2 citroen, 5 el poedersuiker, verse citroentijm

Bereiding:

 1. Zeef de poedersuiker met het amandelpoeder in een mengkom.
 2. Neem een tweede mengkom en klop hierin de eiwitten schuimig met de crème de tartre, klop er dan in drie delen de kristalsuiker onder tot het eiwit volledig stijf is in pieken.
 3. Nu komt de belangrijkste stap: het macaroneren. Spatel heel voorzichtig een derde van het amandelbeslag onder de eiwitten tot het volledig is opgenomen. Doe het zelfde met nog een derde en het laatste deel. Het beslag mag niet te lopend zijn maar ook niet te vast en moet mooi glanzen. Doe het mengsel in drie verschillende kommen en meng elke kom met een andere kleurstof.  Doe het in 3 spuitzakken met spuitmondjes. Spuit mooie cirkels op een bakplaat met een siliconen bakmatje of bakpapier.  Laat de macarons zo’n 30 minuten rusten. Voel aan de macarons met je vinger, ze mogen niet meer kleven.
 4. Maak ondertussen de vullingen. Zet twee steelpannetjes op het vuur en doe in de ene de frambozenconfituur en het rozenwater en in de andere de blauwebessenconfituur met de gedroogde lavendel. Breng zachtjes aan de kook. Roer goed tot ze wat indikken en laat de vullingen nadien afkoelen. Maak de citroenvulling door de mascarpone te mengen met de poedersuiker, de zeste en het sap van de citroen en de citroentijm.
 5. Bak de macarons zo’n 18 minuten in een oven van 150°C. Laat ze volledig afkoelen alvorens je ze van het bakpapier verwijdert.
 6. Vul de macarons met de verschillende vullingen en zet ze eventueel in de koelkast. Smullen maar!