Heerlijk toch, midden augustus, op en top seizoen van de prachtige en sappige braambessen. Ze doen mij altijd wegdromen naar de struiken die mijn bompa in zijn moestuin had staan. We gingen er stiekem naartoe als we klein waren en plukten ze helemaal leeg tot onze monden paars kleurden. Voor Dille & Kamille maakte ik er cheesecakebars mee, op smaak gebracht met lavendel. Makkelijk om te maken voor veel mensen en handig om mee te nemen!
Voor de koekjesbodem:
- 1 pak sprits koeken
- 50 g zachte boter, in blokjes gesneden
Voor de vulling:
- 4 pakjes roomkaas van 250 g
- 75 g suiker
- sap en zeste van ½ citroen
- 1 el bloem
- 3 eieren en 2 eidooiers
- 2 tl gedroogde lavendel (te koop bij Dille & Kamille)
Voor de braambessensaus:
- 200 g braambessen
- 4 el suiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de roomkaas en de eieren op kamertemperatuur komen.
- Mix intussen de braambessen met de suiker in een keukenrobot. Giet er mengsel door een zeef. Zet even apart.
- Maal de spritskoeken fijn in de keukenrobot of steek ze in een plastic zakje en rol erover met een deegrol. Meng de verkruimelde koekjes met de boter tot je een plakkerige massa krijgt.
- Neem een bakplaat met bakpapier. Stort hier het koekjesmengsel op uit, verspreid het en duw aan tot je een mooie koekjesbodem krijgt. Bak 10 min. in de oven en laat nadien afkoelen.
- Doe de roomkaas in een mengkom en meng tot een gladde massa. Roer er de suiker, de eieren en de eidooiers onder. Voeg er als laatste de citroenzeste, het citroensap, de gedroogde lavendel en de bloem aan toe. Giet het mengsel op de koekjesbodem. Lepel er wat braambessensaus over met de achterkant van je lepel en maak mooie kringen. Steek echter niet te diep in de mengeling want dan gaat de cheesecake scheuren bij het bakken.
- Bak de cheesecake bars zo’n 30 min in de oven. Laat ze nadien volledig afkoelen in de oven en zet minstens 2 uur in de koelkast.
Recept & styling in opdracht van Dille & Kamille.