Menu

Quiche met tomaatjes, zalm en winterpostelein

Toegegeven het duurt nog even vooraleer het lente is maar vandaag deed dat zonnetje toch al even denken aan warmere dagen. Deze quiche met zelfgemaakt deeg is het beste van twee werelden: heerlijk winters met een vleugje kleur. Laat het smaken!

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 400 g zelfrijzende bloem
  • 200 g boter
  • 100 ml water
  • snuifje zout

Voor de vulling:

  • 2 sneetjes gerookte zalm
  • 100 g kerstomaatjes
  • 1,5 bosje winterpostelein
  • 2 el zachte geitenkaas
  • 4 eieren
  • 200 ml lichte room
  • 1 kl currypoeder
  • Peper en zout
  • 1 el olijfolie

Bereiding

  1. Maak het deeg: verwarm de oven voor op 180°C. Meng de bloem met het zout en de boter en kneed tot een korrelig deeg. Meng er het water onder tot je een goed stevig deeg krijgt. Voeg eventueel wat extra water toe als het deeg te droog is. Wikkel het deeg in plastic folie en laat 30 min. opstijven in de koelkast.
  2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Vet de bakvorm in en bestuif met bloem. Leg er het deeg in, verwijder het overtollige deeg langs de randen en prik de bodem in met een vork. Leg er een bakpapier op en leg er de bakbonen in. Bak de taart zo’n 20 min. blind in de oven. Haal de taart uit de oven, verwijder de bakbonen en het bovenste bakpapier.
  3. Maak de vulling. Spoel de kerstomaatjes en halveer ze. Spoel de winterpostelein en laat uitlekken. Snijd de zalm in stukjes.
  4. Neem de taartbodem en verdeel er 1 bosje winterpostelein op, verdeel er de kerstomaatjes en stukjes zalm over. Klop de eitjes op met de room en kruid met peper, zout en het currypoeder. Giet het mengsel over de groenten op de taartbodem. Lepel er wat van de geitenkaas tussen.
  5. Bak de quiche zo’n 45 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en werk af met nog wat extra winterpostelein, wat olijfolie, peper en zout.

Tip: geen zin om zelf deeg te maken? Je kunt deze quiche ook perfect maken met kant-en-klaar kruimel- of bladerdeeg.