Menu

Gevulde kip met gehakt, appel en rozijnen

Het wordt nu echt herfst, tijd voor lekkere stoofpotjes of hartige gerechten die lekker kunnen pruttelen of garen in de oven. Serveer deze kip die ik maakte voor Dille & Kamille bijvoorbeeld eens op zondag. Zalig na een mooie herfstwandeling!

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

  • 1 grote kip (bv. poulet noir), vraag aan de slager om het karkas te verwijderen maar de beentjes van de vleugels en de bouten te laten zitten
  • 1 kg kalfsgehakt
  • 2 uien, gepeld en fijngesneden
  • 4 appels
  • handvol rozijnen, geweekt in water
  • 1 el kippenkruiden
  • enkele takjes gedroogde tijm
  • 3 el olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil 2 appels en snijd ze in blokjes, hou even apart. Stoof de ajuin aan in een eetlepel olijfolie. Voeg hier de blokjes appel aan toe en laat kort meestoven. Doe het mengsel onder het gehakt. Laat de rozijnen kort uitlekken en doe deze mee onder het gehakt.
  3. Leg de kip open (met de kippenborst naar beneden), vul de kip met de gehaktmengeling en sluit de kip met behulp van tandenstokers. Draai de kip om en bind ze in het midden en aan de bouten samen met wat keukentouw.  Kruid de kip met de kippenkruiden en leg ze in een gietijzeren pot. Bedruppel met wat olijfolie.
  4. Bak de kip zo’n 40 min in de oven.
  5. Snijd de overige twee appels in partjes en schik ze bij de kip, leg er wat tijm bij. Bak de kip zo nog 30 à 40 minuten tot hij helemaal gaar is. Serveer met rozemarijnaardappeltjes.

Recept & styling: in opdracht van Dille & Kamille.