Het was zo moeilijk om een dessertje te kiezen voor het kerstmenu! Als het aan mij lag, zouden we gewoon de hele avond taart, macarons en dessertjes eten :-). Uiteindelijk is het deze taart geworden, waarvan ik heel tevreden ben met het resultaat. Makkelijk tot twee dagen van te voren te maken want stress op kerst daar houden we niet van… Enjoy!
Ingrediënten (10 personen):
Voor de taartbodem:
- 4 el kristalsuiker
- 50 g bloem
- 2 eieren
- 50 g gesmolten witte chocolade
Voor de truffelvulling:
- 350 g witte chocoladestukjes
- 300 ml verse room (min. 30% vetgehalte)
- 250 g mascarpone
Voor de afwerking:
- chocoladekrullen
- cacao
Bereiding:
- Voor de taartbodem: verwarm de oven voor op 180°C. Boter een springvorm in van 20cm doorsnede, bestuif met bloem en leg een cirkel bakpapier op de bodem.
- Klop de eieren met suiker tot een wit-geel schuimig mengsel met behulp van een mixer. Spatel er de gezeefde bloem onder. Schep er de gesmolten chocolade door.
- Giet het mengsel in de bakvorm, zorg er wel voor dat het deeg goed tegen de randen komt, anders gaat je deegbodem loskomen wanneer je de vulling toevoegd en bak 25 minuten in de oven.
- Haal de taartbodem uit de oven en de vorm. Laat afkoelen op een rooster (met vochtige handdoek).
- Voor de truffelvulling: breng de room al roerend aan de kook. Laat een beetje afkoelen en doe er dan de witte chocolade onder. Meng tot alles mooi gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en roer er dan de mascarpone onder. Zorg dat je een mooi glad mengsel krijgt. Laat het mengsel zo half opstijven in de koelkast.
- Leg de taartbodem terug in de springvorm en giet hier de truffelvulling op. Laat nog minstens drie uur opstijven in de koelkast.
- Bestuif met wat cacao en werk af met wat chocoladeschilfers.