Menu

Terrine van zalmmousse met salade van waterkers, luzernescheuten en korenaar

zalmmousse copy

Deze zalmmousse is eigenlijk een familierecept. Vroeger maakt mijn grootmoeder zalmmousse op familiefeestjes maar zij voegde er een stevige geut whisky aan toe ;-). Mijn moeder maakte hierop een frisse en luchtigere variant en zo nam ik haar recept dan weer grotendeels over. Het is bij ons een vast gerechtje op een zomers buffet. Leuk is dat je ook met de vorm kan experimenteren. Liever in een terrinevorm of in de vorm van een vis? Alles kan.

Bij zalmmousse hoort voor mij een frisse en licht pittige salade. Deze  keer serveerde ik hem met waterkers, luzernescheuten en korenaar. De waterkers geeft een peperige toets en ook de luzernescheuten zorgen voor het nodige pit.  De korenaar geeft een kruidige smaak en doet denken aan asperges. Ze worden daarom wel vaker ‘wilde asperges’ genoemd maar eigenlijk is het een bol gewas dat zo’n 6 tot 8 weken verkrijgbaar is. Ik vond ze op de zaterdagmarkt in Antwerpen en luisterde aandachtig naar het enthousiasme waarmee de marktkramer mij deze frisgroene lekkernij voorstelde. Je kan ze rauw eten of kort grillen/ roerbakken.

Ingrediënten

 • 1 blik zalm
 • 200 g gerookte zalm
 • 1 pakje Philadelphia
 • 100 ml room
 • 4 gelatineblaadjes
 • 2 eiwitten
 • citroensap
 • peper

Bereiding

 1. Doe het blik zalm, de gerookte zalm, de Philadelphia en 50 ml room in de keukenrobot of blender. Mix tot een gladde smeuïge massa.
 2. Week de gelatineblaadjes in koud water en knijp ze uit. Smelt ze samen met de rest van de room op het vuur. Roer het mengsel stevig en snel onder de zalmmousse.
 3. Klop 2 eiwitten stijf en meng het stijfgeklopte eiwit onder de zalmmousse. Breng op smaak met peper en wat citroensap.
 4. Neem een cakevorm en bekleed die met plastic folie tot over de randen (zo kan je de folie nadien mooi sluiten bovenaan).
 5. Schep hierin de zalmmousse en sluit de folie.
 6. Laat zo’n 3 uur opstijven in de koelkast. Ik zet de zalmmousse altijd even een half uurtje in de diepvriezer voor het opdienen. Zo is de mousse makkelijker snijdbaar.
 7. Maak de folie bovenaan los en stort de zalmmousse op een bord. Verwijder de folie. Snijd in mooie plakken of zet de hele zalmmousse op tafel. Serveer met de waterkers, luzernescheuten en wilde asperges.