Ingrediënten (2 personen)
Voor de zeebaars:
- 2 medium zeebaarzen
- verse gehakte kruiden naar keuze: peterselie, bieslook, koriander, dragon
- 1 citroen
- 1 kg grof zeezout
- 1 eiwit
Voor de aardappelen:
- 15 smaakvolle krieltjes
- grof zeezout
- olijfolie
Voor de saus:
- 1/2 aubergine
- 1/2 courgette
- 2 tomaten
- olijfolie
- peper, zout, Italiaanse kruiden
Bereiding
- Maak de zeebaarzen schoon of laat ze kuisen door de visboer. Verwijder de scherpe vinnen, snijd de vissen langs onder open, verwijder de ingewanden, spoel goed na en vul de buikholte met de verse kruiden en schijfjes citroen.
- Snijd de krieltjes in schijfjes. leg ze op een bakplaat en bedruppel met wat olijfolie en strooi er wat grof zeezout over. Zet ze in een oven van 200°C gedurende 30 minuten.
- Meng het zeezout met de 2 eiwitten. Leg de zeebaarzen in een ovenschaal op bakpapier en bedek met het zout. Druk goed aan tot een mooi korstje. Zet de zeebaarzen zo’n 20 minuten in de oven (bij de krieltjes) op 200 °C.
- Maak intussen de saus. Snijd de groenten in stukjes en stoof ze zachtjes met wat olijfolie, peper, zout en Italiaanse kruiden.
- Haal de zeebaars uit de oven en klop de korst van zeezout los. Haal er voorzichtig de vis uit. Serveer met de krieltjes en de zuiderse saus.