Op het einde van de week heb ik meestal heel wat restjes in huis. Ik probeer ze dan tijdens het weekend op te werken en er leuke receptjes mee te maken. Eigenlijk kan je nog zo veel kanten uit met wat overschotjes! De onmisbare partner in crime is een vlootje verse kaas van St Môret®. Daarmee maak je in een mum van tijd zoete of hartige gerechtjes. Dit weekend maakte ik deze restjeslunch voor mijn vriendinnen:
Pizza met gerookte zalm
Ik heb altijd wel een rol kant-en-klaar deeg in huis. Pizzadeeg of bladerdeeg of zanddeeg, het maakt eigenlijk niet zo uit. Deze pizza/flamkuchen is super makkelijk om te maken en zo klaar! Geen zalm in huis? Gebruik dan een ander restje vis of wat ham of enkele restjes groenten. Alles kan!
- 1 vel pizzadeeg (of bladerdeeg)
- 3 el St Môret® verse kaas
- 2 el Griekse yoghurt
- 2 el zelfgemaakte kruidige verse kaas gemengd met 2 el water (recept zie onder)
- 2 sneetjes gerookte zalm
- 1 rode ui
- enkele takjes verse dille
- roze peperbolletjes
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg het pizzadeeg met het bakpapier op een bakplaat. Bestrijk het met de verse St Morêt® kaas.
- Pel de rode ui, snijd in ringen en leg op de pizza. Verdeel de gerookte zalm over de pizza. Werk af met wat kruidige verse kaas en bak zo’n 12 min. in de oven.
- Serveer met wat verse dille pluksels.
Boterham met kruidige verse kaas
Restjes kruiden? Daarmee maak je een lekkere boterham spread. Wat verse kaas eronder mixen, restjes rauwkost erbij en je boterham wordt een echte luxelunch!
- Restje noten
- Restje verse kruiden (dragon, bladpeterselie, basilicum,…)
- Teentje verse knoflook
- 1 vlootje St Môret® natuur
- peper en zout
- boterhammen
- kerstomaatjes of andere groenten naar keuze
- Pel de look en doe ‘m samen met de noten en de kruiden in de keukenrobot. Meng er dan de verse kaas onder.
- Bestrijk de boterhammen met de kruidige verse kaas en beleg met tomaatjes, nog wat fijngehakte noten en kruiden.
Snelle cheesecake glaasjes met aardbeien
Een makkelijk en snel dessert? Met restjes verse kaas, yoghurt, koekjes en wat fruit maak je instant cheesecakes. Extra lekker als je ze even kan laten opstijven in de koelkast maar wie niet kan wachten kan ze ook meteen opsmullen!
- 1 vlootje St Môret® verse kaas / natuur
- 4 el Griekse yoghurt
- restje koekjes (bv. speculaas of boterkoekjes)
- zeste van 1 limoen of citroen
- 2 el honing
- restje fruit (bv. aardbeien)
- enkele takjes verse munt
- Meng de verse kaas met de Griekse yoghurt, de zeste van een limoen en de honing.
- Verkruimel de koekjes en leg ze op de bodem van de glaasjes. Lepel er wat vulling met verse kaas op.
- Snijd de aardebeien fijn en leg ze bij in de glaasjes. Werk af met wat verse munt.
- Laat de glaasjes minimum 2 uur opstijven in de koelkast. Cheesecake was nog nooit zo makkelijk!
Recepten en styling in betaalde samenwerking met St Môret®, voor meer inspiratie kijk op www.ilovecheese.be