Kerstbrood met veenbessen

kerstbrood-1

Als ik aan Kerstmis denk, denk ik aan zalig samen zijn en heerlijke geuren die het huis vullen. Ik denk aan dansend kaarslicht, aan lachen met familie en een hele avond genieten van lekker eten. Dit jaar gaan we voluit voor ‘sharing is caring’. Geen verfijnde geserveerde borden maar grote rustieke schotels die we in het midden van de tafel plaatsen. Met de volle goesting serveren we voor elk wat wils. Iedereen neemt wat en zoveel hij wil. Zet dit Kerstbrood met veenbessen bijvoorbeeld op tafel bij een heerlijke kaasschotel of serveer het op een brunch. Lekker samen delen, daar gaan we voor!

Kerstbrood met cranberries (veenbessen)

Omdat ik het niet te moeilijk wil maken koos ik voor een simpel recept waarbij je de ingrediënten niet moet afwegen. Neem gewoon een kopje dat je gebruikt voor koffie en gebruik het als maatstaf voor je recept.

kerstbrood-2-1

Ingrediënten

Voor het brood:

  • 1/3 kopje vanillesuiker of kristalsuiker
  • 1/4 de pakje verse gist (+- 10 g)
  • snuifje zout
  • 4 kopjes zelfrijzende bloem
  • 1/2de kopje water
  • 1/2de kopje melk
  • 1/3de kopje boter

Voor de vulling met cranberries:

  • 2 kopjes verse cranberries (veenbessen)
  • 1/4 kopje rietsuiker
  • 1 tl puddingpoeder of maïzena
  • 1/4 de kopje water
  • 1 tl boter
  • beetje citroensap
  • Poedersuiker en extra cranberries voor de afwerking

Bereiding

  1. Neem de keukenrobot met een deeghaak (of gebruik een handmixer). Doe de suiker, de gist, het zout en 1 kopje bloem in de mengkom en meng goed.
  2. Warm de melk en de boter op op een zacht vuurtje tot de boter gesmolten is. Laat afkoelen tot het mengsel lauw is. Meng het nadien onder de droge ingrediënten van de mengkom en mix op stand 1.
  3. Voeg er nadien beetje bij beetje de bloem aan toe tot je een glad deeg krijgt.
  4. Mix het deeg verder op stand 2 tot je een mooie deegbal krijgt.
  5. Vet een kom in en leg hierin de deegbal. Dek af met een keukenhanddoek en laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen op een droge plaats. Het deeg moet verdubbeld zijn in grootte.
  6. Verwarm intussen de cranberries met de rietsuiker, het water en het puddingpoeder. Laat stoven tot je een mooie dikke confituur krijgt. Haal van het vuur en roer er een klontje boter en wat citroensap onder. Laat afkoelen.
  7. Neem het gerezen deeg en sla erin met je vuist. Rol het op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek.
  8. Smeer hierop de cranberryvulling. Laat wel de randen tot 4 cm vrij.
  9. Rol het deeg op tot een mooie rol (start van aan de korte zijde). Snijd de rol in twee. Vlecht er dan een brood mee.
  10. Leg het brood voorzichtig in een rechthoekige bakvorm (20 cm lengte), bekleed met bakpapier.
  11. Leg er een handdoek op en laat het brood nog een uur rijzen.
  12. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
  13. Bak het brood 40 tot 45 minuten in de oven tot het goudbruin ziet. Als het brood te snel kleurt kan je er wat aluminiumfolie opleggen zodat het wel verder bakt maar bovenaan niet verder kleurt.
  14. Laat afkoelen in de vorm.
  15. Ontvorm het brood, bestrooi met wat poedersuiker en leg er eventueel wat cranberries op ter decoratie.

Waar ik mijn inspiratie vandaan haalde? Pinterest!

Comments are closed.