Menu

Chocolate sea salt caramel muffins

 

chocoladecake karamel 3

‘Zoute karamel’, ‘sea salt caramel’ of zoals de Fransen het zo mooi kunnen zeggen ‘caramel au beurre salé’ is een echte zonde van mij. De combinatie van zout en zoet vind ik geweldig! De combinatie met chocolade maakt het helemaal af vandaar: zondagse chocolade muffins met zoute karamel. Enjoy!

Ingrediënten

Voor de cakejes:

  • 120 g pure chocolade
  • 120 g boter
  • 100 g zelfrijzende bloem
  • 200 g suiker
  • 4 eieren

Voor de zoute karamel:

  • griessuiker
  • gezouten boter
  • room

 

chocoladecake karamel 2

Bereiding

Voor de cakejes:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Smelt de chocolade met de boter in de microgolf. Meng goed.
  3. Meng de suiker met de eieren. Voeg er beetje bij beetje de bloem bij.
  4. Roer er voorzichtig beetje bij beetje de bloem onder
  5. Doe het cakebeslag in de muffinvormpjes en bak ze zo’n 20 minuten in de oven.

Voor de zoute karamel:

  1. Zet een steelpan op het vuur en doe er wat griessuiker in. Laat smelten zonder te roeren en wacht tot de karamel lichtjes begint te kleuren. Doe enkele blokjes gezouten boter naar keuze onder de karamel.
  2. Zet ondertussen de room op het vuur en verwarm lichtjes. Voeg de room (hoe meer room hoe vloeibaarder de karamel) toe aan het karamelmengsel en meng goed.
  3. Laat de karamel wat afkoelen (suiker wordt heel heet!). Druppel de lauwe karamel over de chocoladecakjes.

Tip: gebruik gepasteuriseerde room om de karamel langer houdbaar te maken en bewaar de karamel in een weckpot in de koelkast. Ook erg lekker op de boterham of op pannenkoeken!