Menu

Kerstdessert: chocoladetaart met topping van zoute boterkaramel en speculaasmannetjes

Ingrediënten 

1 taart  – 8 stukken – 1 uur + 40 min. in de oven en afkoelen

Voor de chocoladetaart:

  • 120 g pure chocolade
  • 120 g boter
  • 200 g suiker
  • 4 eieren
  • 80 g zelfrijzende bloem

Voor de zoute boterkarameltopping:

  • 225 g gezouten boter
  • 225 g poedersuiker

Voor de speculaasmannetjes

  • 150 g boter
  • 150 g kristalsuiker
  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 1 ei
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1/2de kl gemberpoeder (optioneel)

Voor het glazuur:

  • 1 eiwit
  • 100 g poedersuiker

Extra: ik werkte de taart nog af met de chocoladespeculaas crumble van Topp’d (optioneel)

Bereiding

Deze taart kun je volledig op voorhand maken.

  1. Maak de speculaasjes.  Meng de boter met de suiker en roer glad. Voeg het ei en de zelfrijzende bloem toe. Voeg het zout, het gemberpoeder en het kaneelpoeder toe. Kneed tot een mooi deeg. Laat het deeg een half uurtje rusten onder plastic folie in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, steek er vormpjes uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak ze zo’n 15 min. in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat de gingerbread mannetjes afkoelen.
  3. Maak glazuur door 1 koffielepel eiwit te mengen met 100 g poedersuiker en een eetlepel water. Versier de koekjes.
  4. Maak de zoute boterroom. Laat de helft van de boter smelten en lichtbruin kleuren in een pannetje. Haal ze van het vuur. Doe de gesmolten boter in een mengkom en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Doe de rest van de boter en 225 gram poedersuiker bij de gesmolten boter. Klop het mengsel met de mixer tot een lichte, luchtige massa. 
  6. Maak de chocoladetaart. Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de boter en de chocolade.
  7. Meng in een aparte kom de eieren en de suiker, voeg er nadien beetje bij beetje de bloem bij. Meng er dan het chocolademengsel onder.
  8. Vet de taartvorm in en bestuif met wat bloem. Vul de taartvorm met het beslag. Bak ze zo’n 40 minuten in de oven. Laat ze wat afkoelen.
  9. Werk de taart af. Bestrijk de taart met de boterroom en steek er de speculaasjes in.

Meteen aan de slag? Bestel de ingrediënten met 1 klik op rayon.be en laat alles tot aan je voordeur leveren.

In samenwerking met rayon.be.