Menu

5 smaakvolle vleesvervangers

Vanaf vandaag gaat het initiatief ’40 dagen zonder vlees’ van start. 40 dagen zonder vlees is een campagne die ernaar streeft om mensen minder vlees te laten eten. Het wil daarbij niet aanzetten tot vegetarisme maar eerder duurzame voedingsgewoontes in de kijker zetten. Ook ik wil mijn steentje bijdragen en minder vlees eten. Ik wil jullie bovendien tonen dat vegetarisch eten ook echt lekker kan zijn. Hierbij alvast mijn favoriete smaakvolle vleesvervangers:

1. Kikkererwten

Kikkererwten zijn erg voedzaam en rijk aan mineralen. Ze bevatten bovendien veel ijzer en vormen daardoor een ideale vleesvervanger. Je kunt er eindeloos mee variëren: lekker onder salade of verwerkt tot hummus of een falafel.

Probeer deze lekkere receptjes met kikkererwten eens:

regenboogwraps rode biet falafel2      pompoenhummus1 copy

curryhumus copyquinoasla pompoen copy1

   2. Halloumi/ Berloumi

Tijdens een vakantie in Cyprus ontdekte ik voor het eerst halloumi kaas. Het is een super lekkere vaste kaas die wordt gebakken of gegrild. De kaas smelt niet maar krijgt wel een krokant laagje vanbuiten en wordt heerlijk zacht aan de binnenkant. Zalig in een slaatje!  Kies als het even kan ook voor lokaal. De Belgische halloumi genaamd ‘Berloumi‘ is fantastisch! Tijdens het jaar verschijnen telkens zo’n 6 varianten.

slaatje haloumiProbeer dit receptje eens en vervang de nectarines door fruit naar keuze. Een extra receptje volgt snel!

 

 

 

3. Zwammen

Paddenstoelen en oesterzwammen staan al langer bekend als ideale vleesvervanger. Zo worden portobello’s vaak gebruikt als alternatief voor een rundsburger. Het is eigenlijk pas sinds ik voor Caffungi begon te werken als freelancer, dat ik echt de mogelijkheden leerde kennen van oesterzwammen. Caffungi is een jong Antwerps bedrijf dat koffiedik van Antwerpse koffiebars recycleert en er kits mee maakt waarmee je zelf oesterzwammen kunt kweken. Oesterzwammen zijn ontzettend veelzijdig en passen in elke keuken. Ze zijn bovendien rijk aan eiwitten, vitamines. Bekijk mijn receptjes die ik ontwierp voor Caffungi:

Pizza Caffungi Caffungi_04

Caffungi_02Caffungi risotto2

4. Noten en pitten

Ook noten zijn erg voedzaam en kunnen een vegetarische maaltijd prima op smaak brengen. Ze geven ook een lekkere structuur aan een gerecht. Noten bevatten veel vetten, eet er dus niet te veel van. Probeer deze vegetarische recepten met nootjes eens:

Bulgursalade copy 1sla selder copy2

toast avocado peer copypompoensla libelle copy 1

 

 

 

 

5. Bonen en peulvruchten

Bonen en peulvruchten passen perfect in een vegetarisch dieet. Je kan er ook meteen je aardappelen door vervangen voor een extra gezond gerecht. Linzen, tuinbonen en sojabonen vind ik het lekkerst! Probeer dit receptje voor een kleurrijke quinoasalade eens:

Quinoa salade