Menu

Belgetarische wortelstoemp met spekjes en mosterdkaviaar

 

Carrefour stoemp Manon Van Aerschot LR

Met hun nieuwe campagne #stoempbelgetariër wil Carrefour opnieuw Belgische lokale producten onder de aandacht brengen. Hiervoor lanceerde Carrefour een wedstrijd op zoek naar de beste Belgische (of wat het nu Belgetarische) stoemp van België. De winnaar zal zijn stoemp in de rekken zien liggen van Carrefour en een jaar lang gratis mogen winkelen bij Carrefour. Serieuze prijs dus! Ik heb lang getwijfeld over mijn recept, van basis naar moeilijk en inventief, terug naar basis. Uiteindelijk koos ik voor een stoemp met een verhaal.

Carrefour stoemp ingrediënten 2

Kruidige wortelstoemp met spekjes en mosterdkaviaar

Mijn wortelstoemp is een stoemp met een verhaal. Het is de herwerkte versie van een stoemp die we vroeger met de familie aten na een stevige wandeling. Dan maakten we wel stoemp voor 10 en iedereen die langskwam mocht gerust aan tafel bijschuiven. Door de wortelen te stoven met ajuin, tijm en laurier krijgt de stoemp extra smaak. Mijn papa at er dan altijd een grote lepel Belgische graantjesmosterd bij, hij kon niet zonder. Als kind vond ik dat verschrikkelijk maar nu vind ik het geweldig. In mijn recept serveer ik de stoemp met mosterdkaviaar. Dat klinkt chique maar is eigenlijk heel simpel om te maken. Als je de mosterdkaviaar door de stoemp mengt, heb je een leuke structuur en wat pit. De mosterdkaviaar ploft dan open in je mond. Zalig! Wie het extra pittig wil, kan er altijd nog wat graantjesmosterd van Tierenteyn bijvoegen. Echt een Belgisch topproduct.

Kortom voor mij is stoemp een nostalgisch gerecht met een verhaal. Het is een gerecht om te delen met velen, met vrienden en familie. Met liefde gemaakt, zorgt deze stoemp voor een warm gevoel vanbinnen en gezellige tafelgesprekken. Het gebruik van Belgische kwaliteitsvolle ingrediënten maakt deze stoemp tot een Belgische topper!

 

Carrefour stoempIngrediënten (4 personen)

Voor de stoemp:

 • 1,5 kg bloemige aardappelen (bv. Carrefour Selection Challenger)
 • 1 kg wortelen
 • 2 grote ajuinen
 • 3 laurierblaadjes (vers of gedroogd)
 • 10 takjes verse tijm (+ 4 takjes ter garnering)
 • 4 el melkerijboter
 • zwarte peper
 • zout
 • 200 g gerookte spekblokjes

voor de mosterdkaviaar:

 • 40 g mosterdzaadjes
 • 2 dl  water
 • 3 el witte wijnazijn
 • 2 el bloemsuiker

Extra: graantjesmosterd van Tierenteyn.

Bereiding:

 1. Schil de aardappelen. Was de wortelen en verwijder de harde uiteindes. Schillen is in principe niet nodig.
 2. Kook de aardappelen en de wortelen apart in gezouten water. De aardappelen mogen volledig gaar gekookt worden, de wortelen beetgaar.
 3. Giet de wortelen af en doe ze in een stoofpot samen met de fijngesneden ajuin , de tijm, laurier en de melkerijboter. Laat stoven tot alles mooi gaar is en de wortelen en de ajuin lichtjes gekarameliseerd zijn.
 4. Giet intussen de aardappelen af en zet ze aan de kant.
 5. Maak de mosterdkaviaar door de mosterdzaadjes te laten inkoken met het water, de azijn en de bloemsuiker. Laat ze zo’n 30 minuten pruttelen onder deksel op een zacht vuurtje.
 6. Bak de spekjes.
 7. Haal de laurier uit de gestoofde wortelen. Stoemp de aardappelen en doe ze onder de wortelen samen met de melkerijboter. Stoemp nog even goed door maar zorg ervoor dat er nog mooie stukken in de stoemp zitten. Meng er de gebakken spekjes onder.
 8. Kruid af met peper, zout en extra tijm. Serveer met een lepeltje mosterdkaviaar.
 9. Wie van extra pit houdt kan er nog wat Belgische graantjesmosterd van Tierenteyn bij serveren.