Toen we vroeger met de familie op vakantie gingen naar Italië, maakte mijn mama als dessert altijd warme gekarameliseerde abrikozen met witte wijn en amaretti koekjes. Echt heerlijk! Ik roerde deze mengeling eens onder een cakebeslag en ben heel tevreden met het resultaat: een sappige, heel fruitige en zomerse cake! Hij moest snel mee naar een familiefeest dus helaas had ik geen tijd voor een uitgebreide fotoshoot en moest het maar à la minute. Maar dat maakt hem er absoluut niet minder lekker op ;-).
Ingrediënten:
- 150 zelfrijzende bloem
- 160 g kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 g boter
- 4 eieren
- 1/2 kg verse abrikozen
- 150 g gedroogde abrikozen
- 100 ml witte wijn
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de abrikozen in twee en verwijder de pit. Hou vier helften apart. Doe de abrikozen samen met de witte wijn, 10 g suiker en een zakje vanillesuiker in een kookpot en laat ze karameliseren op een zacht vuurtje.
- Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes en laat ze even wellen in warm water.
- Maak ondertussen het cakebeslag. Meng de eieren met de suiker. Laat de boter smelten en roer ze onder het beslag. Spatel er de zelfrijzende bloem onder.
- Meng de gekarameliseerde en de gedroogde abrikozen onder het cakebeslag.
- Vet een bakvorm in en bestuif hem met bloem. Giet hierin het cakebeslag en leg hierop de vier resterende abrikozenhelften.
- Bak de cake zo’n 45 minuten in de oven.