Menu

Kerstdessert: Charlottetaart met frambozen en roses de Reims

charlottetaart-1

Als foodblogger start je al eind oktober met het bedenken van je kerstmenu. Heerlijk vind ik dat om twee maanden op voorhand al in feeststemming te zijn. Daarvoor worden er dan ook heel wat receptjes getest…

Denk nu niet dat ik een taart als deze op 1,2,3 uit mijn mouw schud en er dan helemaal tevreden mee ben. Nee de eerste poging ging niet van een leien dakje. Ik heb ook niet echt een recept gevolgd maar gewoon mijn eigen fantasie, dat gaat niet altijd vanzelf… De koekjes verdronken de eerste keer in mijn bavarois dus moest ik er opnieuw om en laten die Roses de Reims nu niet bepaald standaard koekjes zijn van de buurtsupermarkt. Te weinig gelatine waardoor het veel te lang duurde vooraleer de taart mooi opgesteven was en ze ook heel moeilijk bleek om te snijden. Daar hebben onze vrienden Peter en Veronique uit Kortrijk mee van mogen genieten. Maar bon het idee was er, de taart zag er wel geweldig uit, en de smaak was in elk geval al super; aldus mijn tafelgenoten. Bij mijn tweede poging moest en zou het lukken want laat ik nu toch een licht perfectionistisch kantje hebben als het op patisserie aankomt huhum. En hopla de aanhouder wint. Met veel plezier toon ik jullie dan ook mijn recept voor het ideale kerstdessert: Charlottetaart met frambozen en Roses de Reims. Feestelijk maar toch licht en fris en makkelijk van te voren te maken. Is het al Kerstmis?

charlottetaart-2

Ingrediënten (8 personen)

 • 8 spritskoeken
 • 3 klontjes boter
 • 500 ml room (min 30% vet)
 • 40 suiker
 • 375 g Griekse yoghurt
 • 8 blaadjes gelatine
 • 300 g diepvriesframbozen of frambozencoulis
 • sap van 1/2de limoen
 • 1 pakje ‘Roses de Reims’ koekjes of 1 pak lange vingers
 • 300 g verse frambozen
 • poedersuiker
 • striklint

Bereiding

 1. Verkruimel de spritskoeken in de keukenrobot. Doe er dan de klontjes zachte boter onder tot je een koekjespasta krijgt.
 2. Neem een springvorm van 18 of 20 cm doorsnede. Leg een cirkel bakpapier op de bodem (bekleed de randen eventueel met plastic, te koop in speciaalzaken). Doe hierop het koekjesdeeg en druk goed aan zodat je een mooie koekjesbodem krijgt. Zet in de koelkast. Verwarm de diepvriesframbozen of frambozencoulis op een zacht vuurtje met het limoensap. Voeg indien gewenst nog een klein beetje extra suiker toe. Weet wel dat er in de room, de koekjes en dergelijke ook al suiker zit dus maak het geheel zeker niet te zoet.
 3. Week de gelatineblaadjes in koud water. Knijp ze uit en laat ze oplossen in de warme frambozen.
 4. Klop de room half op met de suiker. Klop er de Griekse yoghurt onder.
 5. Giet de warme frambozen op de slagroommengeling en klop stevig door tot alles mooi gemengd is.
 6. Haal de springvorm uit de koelkast en giet hierop het bavaroismengsel. Laat min. 3 uur opstijven in de koelkast.
 7. Haal de taart uit de koelkast. Snijd eerst de randen voorzichtig los en verwijder dan de springvorm. Zet de taart op een mooi bord. Zet er voorzichtig de koekjes rond. Ik gebruik ‘Roses de Reims’, prachtige roze artisanale koekjes uit Frankrijk die doen denken aan boudoirekes of lange vingers maar zo veel lekkerder zijn! Bind er voorzichtig een lint rond.
 8. Doe de verse frambozen in het midden en bestrooi met wat poedersuiker. Heel spectaculair en feestelijk en eigenlijk (als je een goed recept hebt 😉 ) niet eens zo moeilijk! Je kan de taart ook makkelijk een dag op voorhand maken. Zet ze wel steeds koel weg.