Menu

Kookles in Toscane: zelf pasta maken!

Kookles Italië col 3

Afgelopen zomer reisde ik af naar het mooie Toscane in Italië. Als kind al kwam ik hier jaar in jaar uit op vakantie. Toen vond ik dat op den duur saai. Afgelopen zomer leerde ik dat opnieuw appreciëren. De Italiaanse keuken is altijd in mijn opvoeding aanwezig geweest maar ik besloot nu om die ontdekkingstocht zelf nog eens opnieuw te doen. En dus schreef ik me in voor een kookles bij Nonna Ciana. Tussen de Toscaanse heuvels in een oude hoeve leerde ik pasta maken zoals het hoort.

Nonna Ciana is streng maar rechtvaardig, dat is van in het begin duidelijk; Haar traditie, haar keuken, haar regels. Tussen het onnozel doen moet er ook serieus gewerkt worden, zegt ze. Ik zie ze hier al ettelijke diners met liefde bereiden voor haar kleinkinderen. Als een echte grootmoeder die hen wil bijbrengen van de geneugten van het leven zijn.

Kookles Italië col 2

“Bloedheet is het”, dat moet zowat de favoriete zin geweest zijn van mijn moeder toen we al die zomers in het hete Toscane vertoefden. En dat is het ook vandaag. Zelf pasta bij 37°C (hittegolf!) is geen lachertje. Hier komen immers geen pastamachientjes aan te pas maar een gigantische ouderwetse deegrol. Hoe groter de deegrol, hoe makkelijker het werk.  De deegrol moet de lengte van je arm hebben om optimaal te kunnen werken en zo komt het dat er wel tientallen maten bestaan. Ik koop me er na de kookles eentje ‘op maat’ op de markt voor een paar euro.

Kookles Italië col 1

Eerst starten we met een Toscaanse broodsalade: Panzanella en bruscetta’s met tomaat, ricotta en citroentijm. Nadien is het de beurt aan onze pasta. We leren over de verschillende vormen: linguine, tagliatelle, papardelle,… Heerlijk om die tradities tot leven te zien komen. Als ons deeg gekneed is, rollen we het uit tot een mooie lap deeg waarvan we reepjes snijden tot tagliatelle. Nadien laten we de pasta drogen op een tafel. De nonna’s tonen keurig hoe de pasta gedroogd moet worden onder het geluid van Italiaanse gekeuvel.

Kookles Italië col 5

Nonna Ciana kiest voor een simpele tomatensaus met veel smaak. ‘In de Italiaanse keuken gaat het om de schoonheid en de smaak van de producten zonder te veel extra’s’. Nadien eten we kip met citroensaus, eenvoudig maar heerlijk. We sluiten de dag af zoals het hoort: met een glaasje Vin Santo, Cantucci (Zoete wijn met koekjes) en een paar zotte foto’s ;-).

 

http://cookingclassesnonnaciana.com/