Menu

Oh gelato! Waarom Italiaans ijs zoveel lekkerder is

IMG_2597

La dolce vita, oftewel ‘het goede leven’, dat is waar Italië voor staat. Italianen eten er courgettes en frambozen uit de tuin, koken met de beste olijfolie en lunchen tot 16 uur ’s middags. En oh ja ze hebben er gelato. Ijs met een vederlichte textuur en een rijke en pure smaak. Maar waarom is Italiaans ijs eigenlijk zoveel lekkerder en krijgen we er maar niet genoeg van? Een ode aan gelato!

Ik ben net terug van mijn vakantie in Italië en met veel plezier en vooral veel goesting kijk ik terug op de afgelopen twee weken. Het eten is er fantastisch en het ijs zo mogelijk nog beter. Ook al ben ik denk ik ondertussen al 15 keer in Italië geweest (dankzij la mama), ik blijf altijd uitkijken naar die eerste keer weer gelato op mijn tong. Zo moeilijk om te kiezen tussen die zalige smaken. Ga ik voor fris en fruitig of zoet met chocolade? De moeilijke vragen op vakantie…

La gelateria

Ja ze kunnen er wat van de Italianen. Op elke hoek van de straat vind je wel een ‘gelateria’ waar ze tot een gat in de nacht met een glimlach ijs verkopen waarvan je smaakpapillen tot de volgende ochtend goedgezind blijven. “Als een engeltje dat op uw tong pist”, dat zegt ons mama altijd.

IMG_2552 (1)

Roomijs vs gelato

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen ons ijs en gelato? Want hoewel gelato eigenlijk gewoon het Italiaanse woord voor ijs is, kunnen we niet ontkennen dat de smaak ervan helemaal anders is.

Wel ons ijs is eigenlijk meestal roomijs. Dat wil zeggen dat er voor ons ijs veel room gebruikt wordt en dat dat ijs zo minimum 10% vet bevat. Denk maar aan dat plakkerige laagje dat nadien op je tong blijft plakken. Het valt op dat gelato veel minder op de maag blijft liggen. Voor gelato wordt veel meer water en melk gebruikt en het bevat nooit room. Men gebruikt ook veel minder eieren en het percentage fruit ligt een stuk hoger in het fruitijs. Italiaans ijs wordt ook veel trager gedraaid, waardoor een minder lucht onder geklopt wordt. Goedkoop roomijs kan zelfs tot 60% lucht bevatten en smelt daardoor heel snel weg zonder dat je veel smaak proeft. Bij gelato is het net omgekeerd. Het ijs is verderlicht van textuur en wordt op warmere temperatuur bewaard en geschept. Je kan er ook geen mooie bolletjes van vormen, het wordt op je hoorntje of in je potje ‘gestreken’. Dat alles maakt dat de textuur van gelato heel fijn is en de smaak heel intens omdat er geen vetlaagje op je tong ligt waardoor de smaken beter naar voren komen. Zo heerlijk en licht dat je de hele dag gelato zou kunnen eten!

IMG_8603

Top ijs vind je bij Venchi, Nanini en natuurlijk in San Giminiano waar er twee gelateria’s strijden om de titel. Wij proefden van het ijs van ‘Crema di Santa Fina’, wereldkampioen van 2009 en beste Toscaanse gelateria van 2015. Gewoonweg top!

IMG_2558 (1)