Menu

Abrikozentaart voor Dille & Kamille

2016-07 Abrikozentaart LRFoto: Joke Van den Heuvel

Ingrediënten

Voor het zanddeeg:

  • 150 g boter
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 300 g zelfrijzende bloem

Voor de banketbakkersroom:

  • 0,5 l halfvolle melk
  • ½ vanillestokje
  • 6 eierdooiers
  • 90 g suiker
  • 15 g bloem
  • 20 g maïzena

Voor de afwerking:

  • 1 kg abrikozen
  • 2 el suiker
  • 20 g amandelen, lichtbruin geroosterd in een pannetje

Bereiding

  1. Maak het zanddeeg. Wrijf de boter zacht in een kom, meng er de kristalsuiker onder. Doe er het ei onder en meng goed. Voeg er nadien de zelfrijzende bloem bij en kneed tot een homogeen deeg. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het een half uurtje in de koelkast. Warm de oven voor op 180°C.
  2. Maak de banketbakkersroom: Doe de melk in een kookpot. Snij het vanillestokje in de lengte in twee en schraap er de zaadjes uit. Voeg dit bij de melk en breng aan de kook. Mix intussen de eierdooiers met de suiker tot je een witte gladde massa krijgt. Voeg er de bloem en de maïzena bij en meng goed.
  3. Giet een beetje van de kokende melk op het eimengsel en meng dit goed door. Giet dan het eimengsel bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend terug aan de kook. Laat de banketbakkersroom mooi indikken. Giet de banketbakkersroom in een glazen schaal en dek af met plastic folie om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen.
  4. Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit met wat bloem en leg het in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm met een losse bodem. Leg er bakpapier op en bedek het geheel met bakparels. Bak het deeg ‘blind’ voor 20 min in de oven.
  5. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de bakparels en het bakpapier. Roer de banketbakkersroom even om giet het op de taartbodem, strijk goed uit.
  6. Ontpit de abrikozen, snijd ze in vieren en schik ze op de taartbodem. Bestrooi met wat suiker.
  7. Bak de taart zo’n 25 min. verder in de oven. Laat volledig afkoelen. Strooi er wat geroosterde amandelen over.

Recept en styling in opdracht van Dille & Kamille.