Menu

Als foodie in Puglia: over Bari en kilo’s oriecchiette

Bari 2016 Macaron Manon18

In het uiterste zuiden van Italië, in de hak van de laars ligt de minder toeristische streek Puglia. Hier vind je het ongekende ruwe Italië. Verse vis uit de zee, olijfboomgaarden zover je kunt kijken, gigantische perziken en Italiaanse mama’s die uren buiten oriecchiette zitten maken,… je wordt hier als foodie in elk geval niet teleurgesteld.

Toegegeven het was toch een beetje een rollercoaster, onze reis door Zuid-Italië. We vlogen met Ryanair vanuit Charleroi naar Bari en om de één of de andere reden was er die dag enorme chaos op de luchthaven. Aangekomen in Bari merkten we ook al snel dat dit niet de meest toeristische plek van het land is. En van die weinige toeristen wordt dan eigenlijk ook verwacht dat ze meteen een mondje Italiaans kunnen. Gelukkig heeft la mama me destijds wel wat geleerd en kan ik me min of meer behelpen.

Bari 2016 Macaron Manon1
Bari 2016 Macaron Manon3

De kustlijn van Bari blijkt bovendien prachtig. De woeste zee klotst hier tegen de rotsen en de hete zon weerkaatst op de wit getinte stenen in het oude centrum. Hier liggen de pomodori in bakken voor de kleine kruidenierszaken, hangen de peperoni in trosjes aan de marktkramen en rollen de mama’s en nonna’s uren en uren oriecchiette (oortjespasta) die ze in de zon laten drogen. Dat laatste charmeert mij zo sterk dat ik wel 30 foto’s van hen neem en een hele vakantie met een kg oriecchiette rondsleur.

Bari 2016 Macaron Manon7 Bari 2016 Macaron Manon8

Bari 2016 Macaron Manon11 Bari 2016 Macaron Manon12 Bari 2016 Macaron Manon15 Bari 2016 Macaron Manon14

Aperitivo

De eerste avond vinden we dat we wel recht hebben op een goeie aperitief, zeker na die chaotische ochtend. We kiezen voor Jérome, een prachtige zaak in het centrum waar je voor amper 6 euro extra een hele etagère met aperitiefhapjes voorgeschoteld krijgt. We zijn zelfs zo voldaan dat we pas de volgende middag echt op restaurant gaan! En oh ja ze hebben hier ook macarons :-)!

Collage_Fotor 1

La Tana del polpo

Verder is Bari vooral een stadje om wat in rond te slenteren. Onze beste lunch eten we in La Tana del polpo, een zalig charmante en sober ingerichte trattoria waar het goed vol zit. De ober heeft blijkbaar al snel door dat ik van lekker eten hou en rammelt de suggesties van de dag af (in het Italiaans maar ik versta het, hoera!). We gaan voor de antipasti van de chef en krijgen een gigantisch bord met carpaccio van zalm en tonijn. De vis is zo vers dat hij wel op mijn bord lijkt te zijn gesprongen. Daarbij komt nog een overheerlijke inktvissalade en een soufflé van ricotta met courgettes en burrata. Dit is fantastisch! We zitten eigenlijk al vol maar dan volgt een al even ruime portie zwarte inktvispasta met pesto van pistachenoten en verse garnalen. Ongetwijfeld de beste maaltijd van de hele vakantie!

Bari 2016 Macaron Manon2-2

 

Eataly

Nog zo’n adresje voor foodies is de gigantische Eataly die zich iets buiten het centrum van Bari bevindt. Hier vind je tal van specialiteiten uit heel Italië die je kan kopen of ter plaatse kan proeven in het restaurant met zeezicht.

Bari 2016 Macaron Manon3-2 Bari 2016 Macaron Manon4-2

Stay tuned!

In een volgende blogpost neem ik jullie mee naar de keukens van Lecce.