Menu

Als foodie in Puglia: over Lecce en frise

Lecce col 3-2

Lecce ligt nog meer naar in het zuiden dan Bari en vonden wij absoluut de moeite om te bezoeken. Het is een super gezellige stad met een hele wirwar aan straatjes, tal van restaurants en de heerlijkste delicatessenwinkeltjes.

Vanuit Bari huurden we een auto om enkele dagen rond te rijden in de streek. Dat verliep echter niet zonder slag of stoot. Maar liefst 2,5 uur hebben we aangeschoven voor onze auto terwijl we wel vooraf eentje gereserveerd hadden. Sicily by car, niet voor herhaling vatbaar…

Lecce col-2

Maar goed wanneer we eindelijk toekomen in Lecce zijn we meteen onder de indruk. We verblijven in het Grand Hotel di Lecce en hebben een gratis upgrade naar een suite gekregen. De kamer is zelfs groter dan ons appartement (al is dat ook niet moeilijk als je thuis op 47m2 woont…)! De vriendelijke jongeman die ons helpt met onze bagage vertelt meteen dat Lecce zoveel beter is dan Bari. Italianen en voetbal weet je wel… Al kan ik hem geen ongelijk geven. Lecce voelt warmer, minder ruw en de mensen zijn er hartelijker. Deze stad komt pas echt tot leven wanneer het donker wordt en iedereen op straat aan ‘la passegiata’ (het Italiaanse flaneren) begint. In het centrum vind je ook tal van leuke delicatessenwinkeltjes. Gustoliberrima is zeker een bezoekje waard!

Lecce col 2-2

Frise

Op het bord vind je hier echt de cucina povera. Zo proef ik er van cavatelli (pastasoort) met vongolé en witte bonen en hebben ze naast de gewone menukaart overal een ‘frise’ kaart. Ik had er nog nooit van gehoord maar frise is een soort wak brood dat belegd wordt met burrata, charcuterie en allerlei toppings. Ik proefde van een frise met burrata, gegrilde groenten en ansjovis. Heerlijk (receptje volgt snel)!

Ook de taglieri (charcuterieschotels) zijn hier vrij groot van portie! Wij bestelden ‘een kleine’ schotel voor twee ;-).

Lecce col 4-2