Menu

Aan de feesttafel met Pineau des Charentes

Yes we kunnen nu echt wel beginnen aftellen naar de feestdagen! Ter gelegenheid hiervan vroeg Pineau des Charentes mij om een heerlijk feestmenu in elkaar te steken. Het was niet makkelijk maar onze gasten vonden het erg geslaagd!

Pineau des Charentes is een Franse drank van wijnmost die versterkt is met cognac. Het heeft een licht zoete smaak en wordt vooral als aperitief gedronken. Voor mijn menu ging ik de uitdaging aan en combineerde ik de Pineau de Charentes met gerechtjes of verwerkte ik ‘m in de saus. Ik vond het alvast een geslaagd combinatie!

 Op het menu

 Pineau tonic

 Ingrediënten

  • 1 deel Pineau des Charentes
  • 1 deel vers appelsiensap
  • 2 delen Clementine tonic van Fevertree

Bereiding

Doe wat ijsblokjes in een glas. Giet er de Pineau de Charentes bij, vervolgens het vers geperst appelsiensap en dan de tonic. Enjoy!

Met Pineau des Charentes?

Onze gasten waren super enthousiast over dit aperitief. De Pineau zorgt voor een zoete toest zonder daarbij te overheersend te zijn. Het frisse van de appelsien en de tonic brengt alles mooi in evenwicht.

Camembertkroketjes met parmaham en vijgen

Ingrediënten ( voor 6 personen)

  • 1,5 camembert (niet te rijp en goed koel)
  • 1 kommetje met paneermeel
  • 1 kommetje met eiwit (ongeveer 1 eiwit)
  • 1 kommetje met bloem
  • salademengeling naar keuze
  • 6 grote verse vijgen
  • 12 sneetjes parmaham
  • pitten- of notenmengeling naar keuze
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Snijd de camembert in gelijke driehoekjes (eerst door twee, dan nogmaals door twee en dan nogmaals door twee).
  2. Dompel elk driehoekje afzonderlijk in de bloem, daarna in het losgeklopt eiwit en daarna in het paneermeel. Zet de kroketjes nadien even weg in de koelkast.
  3. Schik wat salade op een bord en schik er de vijgen en de parmaham op, bestrooi eventueel met wat nootjes
  4. Zet een pan op het vuur met wat plantaardige olie (geen olijfolie). Bak hierin de camembertkroketjes langs elke kant goudbruin.
  5. Schik de camembertkroketjes op de salade en klaar!

Met Pineau des Charentes?

Pineau des Charentes past prima bij rijke kazen en zorgt in dit gerecht voor een leuke pairing tussen zout en zoet.

Parelhoen met pompoenpuree, gewokte oesterzwammen en saus van Pineau des Charentes

 Ingrediënten ( voor 6 personen)

  • 6 enkele parelhoenfilets
  • 1 kleine butternutpompoen
  • 200 g oesterzwammen
  • 200 ml room
  • 200 ml kippenbouillon
  • 200 ml Pineau des Charentes
  • 2 el sojasaus
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 el currypoeder
  • olijfolie
  • peper en zout
  • optioneel: kroketjes voor erbij

 Bereiding 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd de butternutpompoen overlangs in twee. Verwijder de pitjes. Bedruppel de pompoen langs de binnenkant met wat olijfolie, kruid met peper en zout. Leg ze met de schil naar boven op een bakplaat en bak ze zo’n 40 min. in de oven tot het vruchtvlees mooi zacht is.
  3. Kruid de parelhoenfilets met peper en zout en korst ze aan in een pan met wat olijfolie. Leg ze in een ovenschaal en laat ze nog zo’n 25 garen in de oven.
  4. Blus intussen de pan van de parelhoen met de Pineau de Charentes, de room en de kippenbouillon. Laat op een zacht vuur inkoken tot een mooie saus (dit kan wel zo’n 20 min. duren).
  5. Wok intussen de oesterzwammen met de look en de sojasaus. Zet het vuur even af.
  6. Haal de pompoen uit de oven, lepel er het vruchtvlees uit in een kom. Mix glad met het currypoeder, peper en zout en nog een beetje olijfolie.
  7. Zet het vuur onder de oesterzwammen nu terug aan en haal de parelhoenfilets uit de oven.
  8. Schik de pompoenpuree op de borden. Schik er de parelhoenfilets op en nadien de gewokte oesterzwammen. Serveer met de saus van Pineau de Charentes.

Met Pineau des Charentes?

De Pineau des Charentes zorgt voor een licht-zoete toets in de saus. Die past prima bij de smeuïge pompoenpuree, het zachte parelhoenvlees en de zoute toets van de oesterzwammen.

Cheesecake van limoen in een glaasje met gekarameliseerde appel

 Ingrediënten ( 6 personen)

  • 400 g mascarpone
  • 1 potje Griekse yoghurt
  • zeste en sap van 1 limoen
  • 2 el poedersuiker
  • 2 jonagoldappels, geschild en in blokjes
  • 1 el suiker
  • 1 el boter
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 12 speculaaskoekjes

Bereiding

  1. Doe de speculaasjes in een plastic zak en verkruimel ze met behulp van een deegrol. Doe de speculaascrumble in de glaasjes.
  2. Meng de mascarpone met de Griekse yoghurt, de poedersuiker de zeste en het sap van de limoen. Schik de crème in de glaasjes. Zet gedurende min. 2 uur in de koelkast.
  3. Bak de appeltjes net voor het serveren aan in wat boter met suiker en kaneelpoeder tot ze lichtjes gekarameliseerd zijn. Lepel de warme appeltjes op de mascarpone in de glaasjes. Serveer met een glaasje Pineau.

Met Pineau des Charentes?

Het romige van de crème en het zoete van de appeltjes combineert heerlijk met de Pineau des Charentes. Vergeet ook zeker de limoen niet want die geeft er een fris-zure toets aan zodat het niet te zoet wordt.

Opdracht geslaagd?

Ik denk zeker van wel, het was een super gezellige avond en mijn tafelgenoten waren aangenaam verrast door de pairing met Pineau des Charentes. Voor herhaling vatbaar!

Met dank aan Pineau des Charentes voor de fijne samenwerking.