Menu

Ijssandwiches met ijs van de Hoeve in Zandhoven

Proeven van hoeve ijs bij de Hoeve in Zandhoven

Er zijn weinig dingen die voor mij zoveel nostalgie oproepen als een bezoekje aan een hoeve voor een heerlijk ambachtelijk hoeve ijs. Onlangs bezocht ik De Hoeve in Zandhoven om het project Voedsel verbindt boer en burger in de kijker te zetten. Deze organisatie wil boeren, bedrijven en burgers zoveel mogelijk verbinden en mensen voluit laten kiezen voor lokale producten van bij ons. Dat het lekker was!

Met de paplepel

Het is ’s morgens vroeg en terwijl de ouders van Leen al in druk in de weer zijn om de hoeve netjes te houden, focust Leen zich op het ijs. “We zijn hier een echt familiebedrijf”, vertelt ze. “En wij maken al ijs zo lang ik mij kan herinneren. Ik ben daar echt mee grootgebracht en weet je ik moest wel eerst gaan studeren en in een bedrijf gaan werken van mijn ouders, maar de passie voor vers ijs, dat krijgen ze er toch niet uit” (lacht). Ook mijn kinderen lopen hier nu rond zoals ik vroeger deed en ja ze eten bijna elke dag een ijsje! Maar dat mag want ik weet wat erin zit. Ons ijs wordt immers volledig zelfgemaakt, achter de hoeve vind je de stallen waar onze melkkoeien staan. Voor ijs heb je in principe niet heel veel melk nodig en dus verkopen we ook een deel van de melk door. We proberen ook slim en bewust om te gaan met onze koeien en de melk. Zo hebben we sinds enkele jaren een automatisch systeem dat de koeien melkt. Voor ons ijs starten we ook vaak al met superverse melk, die is al warm en zo besparen we weer energie doordat we de melk minder moeten opwarmen.”

Het lekkerste ijs

“Ons recept voor het lekkerste ijs? Dat blijft geheim!” (lacht). Eigenlijk starten we altijd met ons basisrecept. En het mengsel voor ons vanille-ijs laten we bijvoorbeeld een nachtje ‘rijpen’, zo komt die vanillesmaak extra goed tot z’n recht. Verder werken we echt met pure en verse ingrediënten. Hier vind je geen blauw ijs of ijs met populaire koekjes ofzo. Wij houden vast aan onze klassiekers als vanille, chocolade, stracciatella, pistache,… Je kunt hier een bolletje vers gedraaid ijsje komen halen  maar we hebben ook grotere verpakkingen voor als je er thuis mee aan de slag wil. In ons ijs zitten geen bewaarmiddelen of kleurstoffen en daardoor wordt het best hard in je vriezer thuis. Je moet dus wel een beetje geduld hebben vooraleer je er thuis van kan genieten (lacht), maar de beloning is groot!

Voor ne krijm en nen babbel

“Weet je wij zien hier echt verschillende generaties komen”, vertelt Leen. “Ja eigenlijk vinden we die babbel minstens even plezant als het ijs maken zelf. Hier valt altijd wat te doen en te beleven op de boerderij. We maken ook heel veel ijstaarten en eigenlijk is dat super dat mensen ons ijs kiezen om van te genieten tijdens een feestje. We maken de taarten dan met veel plezier wat persoonlijk. Ook tijdens de coronacrisis vonden mensen hun weg naar ons. Ze stonden hier dan met hun plateautje om ijsjes mee te nemen naar huis. Dat kan ons alleen maar blij maken. En dat ijs zelf? Nee dat zijn we nog steeds niet beu. Ik neem nog een bolletje, jij ook?”

En daar zei ik geen nee tegen! Ik nam ook een doos stracciatella-ijs mee naar huis en ging ermee aan de slag. Ik maakte er deze super deluxe ijssandwiches mee met chocolade en nootjes.

Recept: ijs sandwiches met chocolade en nootjes

Ingrediënten

Voor de koekjes:

  • 150 g boter
  • 150 g suiker
  • 1 ei
  • 300 g zelfrijzende bloem

Voor erbij:

  • Stracciatella ijs
  • Gesmolten chocolade
  • Fijngehakte walnoten

Bereiding

  1. Klop de suiker met de boter, voeg het ei en de bloem toe en kneed (met de keukenrobot of met de hand) tot een stevig koekjesdeeg. Laat het deeg een half uurtje onder plastic folie opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol bolletjes van het deeg en duw ze plat. Leg de deegrondjes op een bakplaat met bakpapier en bak ze zo’n 14 minuten in de oven.
  3. Laat de koekjes afkoelen en haal intussen het straciatella ijs uit de diepvries. Schep bolletjes van het ijs en leg ze tussen de koekjes. Sluit met een tweede koekje en werk af met wat gesmolten chocolade en fijngehakte nootjes.

Ook proeven?

De Hoeve

Cauwenberglei 80

2243 Zandhoven

Blogpost in samenwerking met Lekker van bij ons.