Menu

Worteltaart met witte chocolade

Eigenlijk wilde ik al heel lang eens worteltaart of carrot cake maken voor op de blog. Want misschien is het wel mijn lievelingstaart. Maar ik wilde vooral een recept creëren dat echt makkelijk is (geen eiwitten opkloppen of bloem zeven enzo) en een heerlijke luchtige taart geeft als resultaat. En dat is gelukt! Deze worteltaart is super fluffy, niet te zwaar en ook het glazuur is niet overdreven zoet of boterachtig. Mijn geheim ingrediënt? Witte chocolade! Proberen maar 😉.

Worteltaart met witte chocolade

Ingrediënten

  • 5 wortelen
  • 4 eieren
  • 220 ml arachide-of zonnebloemolie
  • scheutje vanille-extract (optioneel)
  • 220 g lichtbruine suiker
  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 1 kl baking soda (bicarbonaat) of bakpoeder
  • snuifje zout
  • 2 kl kaneelpoeder
  • 1 kl gemberpoeder
  • snuifje nootmuskaat
  • 2 handenvol pecannoten
  • 1/2 de pakje witte chocolade van Galak

Voor het glazuur:

  • 150 g boter
  • 100 g poedersuiker
  • 300 g roomkaas (type Philadelphia)

Voor de afwerking: eventueel nog wat extra pecannoten en extra witte chocolade van Galak om te raspen

Bereiding

  1. Rasp de wortelen. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de eieren in een mengkom en voeg 220 ml arachide- of zonnebloemolie toe. Klop los en voeg eventueel het vanille-extract toe.
  3. Voeg de lichtbruine suiker, de zelfrijzende bloem, de baking soda of het bakpoeder, het zout, het kaneelpoeder, het gemberpoeder en de nootmuskaat toe. Meng goed en voeg dan de geraspte wortelen toe.
  4. Hak de pecannoten en de witte chocolade grof en voeg ze toe aan het beslag, meng nog even goed door.
  5. Vet een hoge springvorm in (ik gebruikte deze) en bestuif met wat bloem. Giet het beslag erin en bak de worteltaart ongeveer een uur in de oven.
  6. Maak intussen het glazuur en meng hiervoor de boter met de poedersuiker. Het helpt als je de boter eerst in blokjes snijd. Meng er dan de roomkaas onder en laat het glazuur opstijven in de koelkast.
  7. Haal de worteltaart uit de oven, ontvorm en laat onmiddelijk afkoelen. Snijd de taart in de lengte in twee en bestrijk met wat van het glazuur. Leg er de tweede taarthelft opnieuw op en bestrijk opnieuw met wat glazuur. Werk eventueel af met nog wat extra fijngehakte pecanoten en geraspte witte chocolade.