Menu

Aardappelsalade met asperges en gerookte forel

Vandaag voelde ik eindelijk de lente een beetje. Geen beter moment dus om dit heerlijke aspergereceptje met jullie te delen. Eigenlijk is het een luxueuze aardappelsalade met een twist. En boordevol ingrediënten van Belgische bodem!

Aardappelsalade met asperges en gerookte forel

Ingrediënten (voor 4 personen – bereidingstijd: 30 minuten)

  • 1 bussel asperges (bestel de allerlekkerste via www.asperges.be)
  • 750 g krieltjes
  • handvol verse bladpeterselie
  • handvol verse bieslook
  • 2 eieren (hardgekookt)
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 3 el mayonaise (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • Sap van ½ citroen
  • 2 kl graantjesmosterd
  • 140 g gerookte forel
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Spoel de krieltjes en snijd ze in schijfjes. Kook ze gaar in gezouten water. Giet af. Laat afkoelen.
  2. Maak de asperges schoon. Breek de harde uiteinden af en leg opzij. Schil de aspergepunten – vanaf 2 cm onder het topje – met een dunschiller. Bewaar de aspergeschillen en de uiteinden, je kan er eventueel later bouillon of soep van maken.
  3. Doe lauw water in een hoge kookpot of aspergepot. Voeg een snuif zout toe. Leg de asperges er onmiddellijk in – schik ze zodanig dat de aspergepunten niet onder water staan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Zet, van zodra het water kookt, het vuur lager zodat het water net niet kookt (of zet het vuur helemaal uit). Zet het deksel op de pot en laat de asperges zo 10 minuten zachtjes garen. Haal ze uit de pot en laat uitlekken. Hou ze apart.
  4. Snijd de asperges in twee. Snijd de onderste helften in stukjes. Houd de bovenste helften (met de aspergepunten) heel.
  5. Pel de hardgekookte eieren en hak ze grof. Hak de bladpeterselie en de bieslook fijn. Meng de fijngehakte kruiden onder de grof gehakte eieren. Zet deze eiermimosa even opzij. 
  6. Meng de Griekse yoghurt met de mayonaise, het citroensap en de graantjesmosterd. Kruid met peper en zout. Meng de krieltjes met dit yoghurtsausje. 
  7. Doe de krieltjesmengeling in een grote schaal. Schik er de forel in stukjes op. Schik er de aspergestukjes en aspergepunten op. Werk af met de eiermimosa.

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Aspergehoeve Lavrijsen en www.asperges.be.

Geen Reacties

    Plaats een Reactie