Menu

Rog met venkel, tomaat en aardappeltjes

En de vis van het jaar is… Je kon het waarschijnlijk al raden of je had het ergens gehoord: rog! Deze vis is een echte klassieker en in tegenstelling tot veel andere populaire vissoorten zoals zalm of kabeljauw van bij ons! Wie weet ken je ‘m nog wel op grootmoeders wijze met kappertjes en boter. Is deze vis nieuw voor jou of weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Dan is dit gerechtje echt jouw ding. Want super makkelijk, weinig werk en heel smaakvol. Probeer het maar!

Rog smaakt naar nog

Met deze enthousiaste woorden kondigde minister Hilde Crevits de vis van het jaar aan. Wist je dat er eigenlijk heel veel soorten rog bestaan? In de Noordzee alleen al leven er 14 soorten. De 3 rogsoorten waar Belgische vissers op vissen zijn geselecteerd op basis van duurzaamheidscriteria en visbestanden.

Zo maak je ‘m klaar

Je kunt rog natuurlijk ook op z’n geheel kopen maar het makkelijkst is om roggevleugel te bestellen bij je vishandelaar. Wie wil kan meteen ook vragen om de rog te fileren, zo kun je ‘m zelfs mooi vullen en oprollen. Je kunt één roggevleugel perfect delen voor twee personen maar als je een grote eter bent, krijg je misschien wel een hele roggevleugel op. Rog kun je net zoals zeetong (nog zo’n platvis) ook perfect in de pan bakken in wat boter. Geen zin in spatten? Gebruik dan een mengeling van olijfolie en boter voor een maximum aan smaak en wat minder gedoe. Vind je vis in de pan bakken moeilijk qua garing? Dan kun je rog ook eerst 6 minuten pocheren, droogdeppen en nadien bakken in de pan. Of je maakt ‘m net zoals ik zonder enige moeite klaar in de oven. Wedden dat het jou ook lukt!

Rog met venkel, tomaat en aardappeltjes

Ingrediënten (2 personen)

 • 1 roggevleugel
 • 1 venkel
 • 2 aardappelen
 • 15-tal gekleurde kerstomaatjes
 • 2 el kappertjes
 • handvol bladpeterselie
 • 1/2de citroen
 • 4 el olijfolie
 • peper en zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Snijd de aardappelen in blokjes, de venkel in grove stukken (hou wat van het loof bij voor de afwerking) en halveer de tomaatjes. Snijd de halve citroen in 4.
 3. Leg de stukken venkel en de aardappelblokjes op een bakplaat. Kruid met peper en zout en bedruppel met olijfolie. Zet de bakplaat zo’n 15 minuten in de oven.
 4. Haal de bakplaat uit de oven. Halveer de roggevleugel en leg ‘m bij op de bakplaat. Lepel er de kappertjes over. Leg de kerstomaatjes op de bakplaat. Bedruppel het geheel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet de bakplaat zo’n 30 minuten in de oven.
 5. Hak de bladpeterselie fijn. Haal de bakplaat uit de oven en strooi er de bladpeterselie en wat venkelpluksels over. Serveer onmiddellijk.

Tip: doe de truc! Komt je roggevleugel makkelijk van de graat? Dan is hij gaar!

Nog meer zin gekregen in rog? Kijk op www.lekkervanbijons.be voor extra tips en recepten.