Menu

Duurzaam koken met Delhaize: gevulde aubergine

Aubergine Delhaize gekke groneten 1 copy

Toen ik klein was zagen onze patatten zwart, ze hingen vol aarde en waren niet allemaal van de schoonsten. Ik heb dat altijd zo geweten en ik vond het eerlijk gezegd een beetje raar toen ik voor het eerst perfecte, gewassen aardappelen in de supermarkt zag liggen. Dan stelt er zich de vraag waarom wij toch zo hunkeren naar die perfecte aardappel of die mooie ronde tomaat terwijl hun gekker uitziende of “lelijke” broertjes minstens even lekker zijn. Supermarkt Delhaize wil daar alvast verandering in brengen en lanceert een pakket “gekke groenten”.

Bewustwording, dat is eigenlijk waar het om draait. We eten allemaal elke dag maar er niet iedereen gaat daar even bewust mee om. Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat iedereen zich moet gaan gedragen als een bende geobsedeerde foodbloggers (waartoe ik zelf behoor). Maar het kan in elk geval geen kwaad om er eens even bij stil te staan, om na te denken over wat je eet, vanwaar dat komt en of dat überhaupt goed voor je is. Wist je bijvoorbeeld dat groenten en fruit bij veilingen vooral op hun uitzicht geselecteerd worden. De klant van vandaag wil immers die perfecte ronde tomaat, de glanzend rode appel en een mooi gekromde komkommer.

IMG_6892 copy

En wat dan met de rest? Want laten we eerlijk zijn, we moeten toch ergens allemaal weten dat alles niet even perfect is of groeit? Jammer genoeg belanden de lelijke of gek uitziende groenten vaak in de vuilbak ondanks hun identieke smaak en kwaliteit. Hier en daar zie je initiatieven opduiken die daar iets aan willen veranderen. Er wordt gekookt met overschotten en lelijke groenten krijgen opnieuw een plaats. Ook supermarkt Delhaize springt mee op de kar en lanceert een pakket “gekke groenten” voor een heel redelijke prijs. Voor nog geen 4 euro heb je een kistje vol groenten (aubergine, tomaten, komkommers, paprika) die niet aan het schoonheidsideaal voldoen maar wel top zijn van kwaliteit. Geweldig toch! Dat vraagt om een receptje.

Aubergines, gevuld met een granensalade, tahinidressing en granaatappel

Aubergine Delhaize gekke groenten 2

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 1 aubergine
 • 1 tomaat
 • 1/5 de komkommer
 • 40 g graantjesmix (Bv. Bosto grains met spelt en quinoa)
 • 2 kopjes kippen- of groentebouillon
 • 1 tl currypoeder
 • 1 potje Griekse yoghurt
 • 1 tl tahini
 • olijfolie
 • 1 tl witte wijnazijn
 • verse koriander
 • granaatappelpitjes

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergine overlangs in twee en leg ze in een ovenschaal. Bedruppel ze met wat olijfolie en zet ze zo’n 40 minuten in de oven.
 2. Maak intussen de graantjessalade. Kook de granenmix gaar in de bouillon. Meng er wat currypoeder onder. Snijd de tomaat en de komkommer in blokjes en meng dit onder de granensalade. Kruid af naar smaak met wat witte wijnazijn, peper en zout. Laat afkoelen.
 3. Heel de aubergines uit de oven. Hol ze uit en meng het vruchtvlees onder de granensalade. Schep de granensalade in de aubergines.
 4. Meng de Griekse yoghurt met de tahini en doe de dressing over de aubergines. Werk af met verse koriander en granaatappelpitjes.

De “gekke groenten” vind je in de volgende winkels: http://shop.delhaize.be/nl-be/CP:uglyvegetables