Menu

Herfstsalade met pompoen, geitenkaas, vijgen en krokante ham

Zalig toch die zonnige herfstdagen? Ik vind oktober echt een heerlijke maand, de dagen worden dan korter maar als de zon schijnt weerspiegelt ze prachtig op de gekleurde blaadjes aan de bomen. Oh en pompoen, sappige vijgen, noten,… op en top comfortfood. Ik maakte vandaag een herfstsalade met mijn favoriete ingrediënten van het seizoen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1/2de butternutpompoen
  • 2 vijgen
  • 100 g rucola
  • 2 medjoul dadels
  • handvol pistachenootjes
  • 1/2de rolletje zachte geitenkaas met korst
  • 2 sneetjes gandaham of parmaham
  • 4 el olijfolie
  • 1 el ahornsiroop
  • 1/2 kl gedroogde chilivlokken (o.a. te koop bij Delhaize)
  • 1/2 kl ras el hanout
  • peper en zout
  • Optioneel: eetbare bloemen als Oost-Indische kers, citrusafrikaantjes,…

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de pompoen in halve maantjes (verwijder de pitten) en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bedruppel met 2 eetlepels olijfolie en de ahornsiroop. Kruid met peper, zout, chilivlokken en ras el hanout. Rooster de pompoen zo’n 40 minuten in de oven.
  2. Ontpit de dadels en snijd in stukjes en hak de pistachenootjes fijn. Snijd de vijgen in partjes. Snijd de geitenkaas in schijfjes en leg ze op een bord zo’n 10 à 15 minuten in de oven tot ze een beetje gesmolten zijn.
  3. Leg de ham op een bordje met keukenpapier en zet het bord 60 sec. op 900 watt in de microgolf. De ham zal krokant bakken.
  4. Schik de rucola op de borden, schik er de stukken geroosterde pompoen op en leg de schijfjes geitenkaas erbij. Schik er de vijgen bij en breek de krokante ham in stukjes, strooi samen met de fijngehakte pistachenootjes en de stukjes dadel over de salade. Werk af met wat olijfolie, peper en zout en eventueel wat eetbare bloemetjes.